Potrivit raportului INAIL 2007, care trateaza problema accidentelor de munca si a bolilor porfesionale pe teritoriul Italiei, peste 15% din totalul victimelor acestor situatii au fost cetateni straini. Cifrele arata ca Romania detine primatul din punctul de vedere al cazurilor mortale.

41 de romani au decedat in Italia anul trecut

Maroc, Romania si Albania sunt statele din care provin cei mai multi cetateni victime ale accidentelor de munca, totalizand 40% din totalul denunturilor si 47% din totalul cazurilor mortale.

Romania, cu aproximativ 18 mii de cazuri, se situeaza pe locul doi (dupa Maroc) in clasamentul denunturilor si pe primul loc din punct de vedere al cazurilor mortale, cu 41 de decese in 2007. Se poate afirma ca un deces din 4 din randul strainilor priveste un lucrator roman. De asemenea, dintre cetatenii romani decedati, 1 din 3 era zidar.

Sunt interesante si cazurile Chinei, Moldovei si statului filipinez care, desi nu figureaza in clasamentul statelor cu cele mai multe accidente, apar totusi in situatia cazurilor mortale inregistrand 3-4 decese in 2007. Principalele profesii ale lucratorilor romani supuse riscului accidentelor de munca in Italia sunt: pentru femei - curatitor, infirmier, ospatar, menajera, hamal, bucatar, asistent medical, vanzator, barman, confectioner, iar in cazul barbatilor - zidar, sofer, mecanic, dulgher, montator, magaziner, sudor, tamplar, hamal, curatitor.

Intrarea Romaniei in randul statelor comunitare, care de altfel detine primul loc din punct de vedere al cazurilor mortale, a determinat cresterea din punct de vedere statistic a cotei statelor din UE de doua ori si jumatate, cota statelor terte diminuandu-se cu peste 20%. O cota importanta a accidentelor de munca survine in activitati de tip industrial.

Pe primul loc se situeaza sectorul constructiilor, cu peste 20 de mii de sesizari pe an (14,5% din totalul tuturor accidentelor de munca ale cetatenilor straini). In acest sector a crescut si numarul deceselor, cu 39 de cazuri in 2007, aproape 1 deces din 4 survenind in industrie si in servicii.

Sunt de asemenea importante si datele legate de personalul din domeniul serviciilor casnice: in anul 2007 au fost 2.062 de cazuri de accidente de munca in randul strainilor, numarul acestora crescand cu 24% fata de anul 2005. In acest domeniu peste 70% din total reprezinta accidente ale cetatenilor straini.

Cetatenii straini asigurati la INAIL in anul 2007 au fost in numar de aproximativ 3 milioane (2.985.851), crescand cu 19,5% fata de anul precedent si cu 36,9% fata de 2003. Aceasta evolutie s-a reflectat si asupra numarului accidentelor de munca, care in perioada de referinta a inregistrat o crestere de 8,7%, (peste 140 de mii de sesizari fata de 129 de mii efectuate in 2006). Peste 15% din totalul victimelor accidentelor de munca au fost cetateni straini.

Bolile profesionale - in 7,9% dintre cazuri au fost implicati romani

Ca si in cazul accidentelor de munca, numarul bolilor profesionale comunicate de cetatenii straini in ultimii 5 ani a crescut constant (cu peste 50%): in 2003 sesizarile depaseau cu putin cota de 1000, pentru ca in 2007 numarul acestora sa inregistreze peste 1500 de cazuri. In ultimul an cresterea a fost de 6,6%. Aceasta evolutie este datorata in principal bolilor profesionale din industrie si din sectorul tertiar.

Acest fenomen, aflat in puternica ascensiune, reflecta, pe de o parte, conditiile de munca precare ale muncitorilor straini si tipul de activitate desfasurata, iar pe de alta parte reprezinta, conform INAIL, un semnal pozitiv al evolutiei procesului de integrare sociala a lucratorului-imigrant, care devine din ce in ce mai constient de propriile drepturi.

Bolile profesionale ale femeilor reprezinta aproximativ 1% din total, fiind in crestere. Cei mai multi lucratori supusi acestor riscuri sunt tinerii, in 75% dintre cazuri fiind straini cu varsta de pana la 50 de ani. Cota persoanelor cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 de ani a crescut de la 20%, in 2003, la 25% in 2007.

Regiunile in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri de boli profesionale sunt: Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Veneto si Lombardia (in aceste zone se inregistreaza 56% din totalul cazurilor). Statele de origine ale lucratorilor straini care sufera de boli profesionale sunt: Maroc (13%), Albania (8,3%), Iugoslavia (8,2%) si Romania (7,9%). Boala profesionala cea mai des raspandita este hipoacuzia (40% din total), fiind urmata de bolile de piele (23%).

Comisia propune stimularea mobilitatii tinerilor

Tinerii care doresc sa se implice in activitati de voluntariat intr-un alt stat nu au destule oportunitati pentru a o face. Serviciul European de Voluntariat (SEV) permite tinerilor sa fie voluntari cu norma intreaga pentru maximum un an in alta tara care participa la programul UE "Tineret in Actiune". Cu toate acestea cererea de voluntariat transfrontalier printre tinerii din Europa depaseste cu mult capacitatile SEV. De aceea Comisia Europeana a propus lansarea unei initiative pentru a crea mai multe oportunitati pentru ca tinerii sa se implice in activitati voluntare in intreaga Europa. Asa cum a afirmat Jan Figel‘, "Prin intermediul acestei propuneri Comisia invita acum statele membre sa schimbe peisajul european al voluntariatului tineretului oferind tinerilor mai multe oportunitati pentru voluntariatul transfrontalier".

Festival Online de Arte

Reteaua Euro-Med a Tinerilor Artisti lanseaza un apel de participare la prima editie a Festivalului Online de Arte,care va avea loc in luna octombrie. Festivalul este deschis tinerilor artisti (cu varste intre 15 si 30 de ani), care traiesc intr-una dintre tarile Euro-Med si vizeaza toate domeniile artei ce pot fi publicate pe web. Scopul acestui festival este de a promova utilizarea, in randul tinerilor, a instrumentelor internet in domeniul artelor. Toate lucrarile trebuie sa fi fost realizate dupa 1 ianuarie 2005 si sa fie trimise online pana la 20 septembrie 2008. Informatii suplimentare despre festival sunt disponibile aici:

http://emyan.org/cms/index.php/actions/projects/49-project/119-call-for-entries-emyan

Costurile ridicate pentru SMS-uri, in atentia UE

Comisia anunta ca va lua masuri severe impotriva inselaciunilor cu tonuri de apel si impotriva tarifelor ridicate pentru trimiterea de SMS-uri si pentru accesarea internetului de pe telefonul mobil. Si asta pentru ca, spre exemplu, un turist francez aflat in Italia poate sa plateasca 0,30 euro pentru un singur mesaj, iar un turist ceh - 0,42 euro. Cetatenii britanici care isi petrec vacanta in Spania pot plati pana la 0,63 euro.

Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding a afirmat ca tarifele sunt nejustificate si ca trebuie reduse la 0,11 euro, tariful mediu practicat in cele 27 de state membre fiind de 0,29 euro. "Cetatenii Uniunii Europene trebuie sa aiba libertatea de a trimite mesaje dincolo de granite fara sa plateasca sume exorbitante", a spus comisarul Reding, adaugand ca "tarifele de roaming sunt deja prea costisitoare pentru clientii de telefonie mobila".

In aceasta toamna urmeaza sa fie inaintate propuneri privind obligarea firmelor, prin lege, sa reduca tarifele. Ar fi pentru a doua oara in cursul unui an cand Comisia sare in ajutorul utilizatorilor de telefoane mobile. In iunie 2007, UE a stabilit un plafon pentru costurile apelurilor vocale efectuate pe teritoriul UE utilizand serviciile de roaming.

Inasprirea masurilor survine dupa refuzul operatorilor din acest sector de a actiona, de bunavoie, in sensul reducerii tarifelor. Pana in prezent doar un singur operator a reactionat la cererea lansata de Comisie in luna februarie si a redus tarifele de roaming pentru mesajele text.

Cele 2,5 miliarde de SMS-uri transmise in fiecare an, in UE, de utilizatorii de telefoane mobile care recurg la serviciile de roaming, ii costa pe acestia de peste 10 ori mai mult decat mesajele pe care le trimit cand sunt acasa. Comisia va incerca, de asemenea, sa puna capat surprizelor neplacute cu care se pot confrunta clientii care folosesc roamingul atunci cand primesc factura pentru conectarea la internet cu ajutorul telefonului mobil.

In afara tarifelor de roaming, Comisia investigheaza si denaturarea preturilor pentru tonurile de apel care pot fi descarcate de pe internet. In urma verificarii timp de un an, a peste 500 de site-uri de internet din UE, Norvegia si Islanda, s-a constatat ca in 80% dintre cazuri sunt necesare investigatii suplimentare pentru identificarea unor posibile incalcari ale legislatiei privind protectia consumatorilor.

In 2007 a fost efectuata o verificare similara a site-urilor de internet care comercializeaza bilete de avion. O alta problema consta in faptul ca utilizatorii care doresc sa descarce tonuri de apel gratis sunt ademeniti sa se aboneze pe site-urile respective. Multe dintre aceste site-uri au ca public tinta copiii si tinerii.