Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, incearca de aproape un an sa vanda prin licitatie publica urmatorul ansamblu de bunuri mobile si imobile, proprietate a debitoarei SC
Termoelectrica SA, respectiv CET II Oradea, reprezentand: terenuri in suprafata de 1.432.541 m2; constructii si constructii speciale (in numar de 67); echipamente si instalatii tehnologice (cazane, turboagregate, transformatoare, cazane aburi de incalzire etc).
Dupa patru runde de licitatie organizate de DGAMC nu s-a reusit cea mai mare privatizare din judetul Bihor. Pretul de pornire a fost stabilit la 2.909 miliarde de lei vechi, pret care a scazut, potrivit legii, la ultima runda, la 1.452 de miliarde de lei vechi, fara TVA. Cu toate acestea nimeni nu a participat in mod real si nimeni nu a vruta sa cumpere hardughia cu tot ansamblul ei. Descrierea datelor tehnice si a starii fizice a bunurilor se regasesc in raportul de evaluare, care se gaseste la sediul DGFP Bihor. Reprezentantii DGAMC au facut precizarea de fiecare data ca licitatia se organizeaza numai pentru vanzarea in bloc a bunurilor mentionate, potrivit OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Desi s-au vehiculat multe nume care ar fi interesate sa cumpere CET II Oradea, cea mai doritoare a ramas totusi MA&D Power Engineering SPA din Alba-Iulia, care a participat doar de ochii lumii la una din licitatii, dar fara a indeplini toate conditiile impuse de lege. Chiar daca in ultimele 4 luni s-a asternut linistea peste intentia DGAMC, iata ca firma din Alba-Iulia si-a anuntat din nou interesul pentru mastodontul oradean. Astfel, sambata, 23 septembrie, o delegatie a societatii a venit la Oradea pentru a vedea la fata locului obiectivul. Prin prezenta acesteia, MA&D Power Engeneering si-a aratat clar intentia de a achizitiona CET II. Delegatia a primit aprobarea de la Termoelectrica si, ca urmare, a vizitat obiectivul. Ea a fost formata dintr-un grup de italieni, experti tehnici, financiari, constructori, si a fost condusa de Giacomo Di Cola, presedintele Consiliului de Administratie a MA&D, si de Daniela Weber-Gavrilas, reprezentantul SC Eco Sistem SRL Alba-Iulia, imputernicita a grupului de investitori italieni in domeniul energetic coordonat de MA&D.
In cel mai scurt timp, MA&D Power Engineering trebuie sa inainteze
propunerile definitive catre DGAMC
Dupa ce delegatia a vazut obiectivul si dupa ce va trage concluziile necesare, va trebui sa faca o analiza aprofundata a estimarilor, comparativ cu evaluarea partii romane, urmand ca in final sa inainteze propunerile definitive in ceea ce priveste pretul ofertat si programul de investitii. Dupa cum se stie, adjudecatorul trebuie sa indeplineasca, potrivit legii mediului, o serie de obligatii: sa inceteze depozitarea pe amplasamentul de la Rontau, pana pe 31 decembrie 2006 (depozitul urmand a fi inchis). Atat in perioada exploatarii, cat si in perioada de monitorizare post-inchidere, proprietarii actuali sau viitori trebuie sa respecte prevederile Legii 466/2001 privind siguranta barajelor. De asemenea, adjudecatorul are obligatia de a intocmi Bilantul de mediu de nivel I si II si evaluarea de risc, conform prevederilor legale. Prin avizul de mediu pentru privatizare nr. 97/2003, a fost impusa obligatia realizarii retelei de distributie a apei pentru umectarea prin stropire a suprafetelor depozitelor de zgura si cenusa, in vederea evitarii spulberarilor. Pentru asigurarea permanenta a conditiilor privind protectia asezarilor umane, atat proprietarul, cat si cumparatorul trebuie sa faca dovada atat pentru perioada de conservare, cat si in timpul activitatii, ca se respecta prevederile legale specifice privind distantele fata de locuinte (1.000 m). Bunurile fac obiectul dosarelor de executare silita nr. 187/2003 si 533/2003.