Proprietarii de apartamente vor avea, incepand din 2010, o noua obligatie: aceea de a intocmi un certificat energetic pentru cladiri, necesar pentru toti cei care vor sa vanda, sa cumpere sau sa-si construiasca o cladire. Certificatul energetic reprezinta un fel de radiografie a cladirii, care va fi realizat de un auditor termic, autorizat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si care va trebui sa faca masuratori la pereti, in structura de rezistenta a cladirii.
Pe baza masuratorilor, auditorul va intocmi un certificat care va preciza parametrii referitori la situatia cladirii, precum si sfaturi care sa ajute la o mai buna izolare termica. "Persoanele juridice vor avea obligatia intocmirii unui astfel de certificat inca de la 1 iuanuarie 2007, asta in cazul in care doresc sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze un spatiu. Pentru proprietarii apartamentelor de locuit este obligatoriu, in cazul unor astfel de tranzactii, numai de la 1 ianuarie 2010", sustine Radu Damian, inspector in constructii. Ceea ce complica lucrurile este faptul ca pentru a primi un astfel de certificat este necesara instalarea unei centrale termice performante, fie ca este una locala, sau de cartier, in cazul incalzirii centralizate, iar daca aceasta este mai veche fiind nevoie de reparatii si modernizari.
Preturi mai mari la apartamentele certificate
Expertiza energetica se va face initial la nivelul intregii cladiri, iar apoi pentru fiecare apartament in parte va fi aplicata cate o corectie, in functie de imbunatatirile termice efectuate. Certificatul energetic va avea o valabilitate de 10 ani si va fi cotat cu un punctaj si cu o litera, dupa modelul claselor de eficienta energetica care sunt afisate pe frigidere sau pe masinile de spalat. Litera A si un punctaj cat mai aproape de 100 vor garanta ca un imobil are pierderi termice minime, ceea ce cu siguranta ii va creste valoarea si pe piata imobiliara. In momentul de fata, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului deruleaza un program de reabilitare termica a locuintelor, initiativa in care au prioritate blocurile supraetajate. Fondurile necesare desfasurarii acestui program provin o treime de la bugetul de stat, una de la bugetul local si inca una de la proprietarul imobilului, iar cladirile care sunt incadrate in acest program vor primi certificatul energetic inainte de 2010. "Nu poate sa fie decat bine, pentru ca certificatul va garanta izolarea termica a locuintei, ceea ce va face ca pretul apartamentului sa creasca, dar si conditiile sa fie mai bune", mai sustine Radu Damian.