Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) vrea sa colaboreze cu autoritatile la inlocuirea sobelor cu centrale termice. APICT doreste sa incheie parteneriate cu institutiile implicate in derularea programului guvernamental de subventionare a achizitiei de centrale termice pentru persoanele care utilizeaza sobele de teracota.
In acest context, presedintele asociatiei, Olimpiu Achim, s-a declarat multumit de aceasta initiativa a Executivului, care, in opinia lui, vine in sprijinul populatiei prin reducerea consumului de energie. De asemenea, Achim a precizat ca utilizarea centralelor termice individuale contribuie la cresterea gradului de siguranta a populatiei. El a subliniat faptul ca pentru prima oara Guvernul recunoaste public ineficienta sobelor pe baza de combustibil gazos.
Un comunicat al asociatiei informeaza ca, potrivit datelor din timpul ultimului recensamant al locuintelor, in Romania existau, in 2002, aproape 700.000 de gospodarii incalzite cu ajutorul sobelor de teracota pe gaze naturale.