Unitatea 1 a centralei nucleare Cernavoda a fost oprita ieri la ora 20.47 din cauza unei defectiuni minore, care nu a dus la cresterea nivelului de radioactivitate, si va fi repusa in functiune asta-seara, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Deficitul de putere aparut in urma opririi centralei a fost acoperit prin introducerea in sistem a capacitatilor hidroelectrice si a unor grupuri de rezerva de la centralele termoelectrice Braila, Doicesti si Borzesti. De asemenea, Dispeceratul Energetic National a solicitat un ajutor de avarie partenerilor din Bulgaria si Serbia, pana ieri la ora 14.00.
“Evenimentul de la Unitatea 1 s-a petrecut in timpul unei manevre de rutina de trecere de pe un robinet de reglaj nivel in generatorul de abur pe robinetul de reglaj de rezerva. Cauza aparenta a opririi este un defect al robinetului de reglare de rezerva, care a condus la scaderea nivelului apei in generatorul de abur respectiv“, precizeaza sursa citata.
Lipsa aburului in generator a declansat automat sistemul de oprire rapida a unitatii nucleare.
“Oprirea grupului nu a afectat nivelul de securitate nucleara a centralei. Nu au fost afectate populatia, mediul inconjurator si personalul de exploatare, neinregistrandu-se eliberari de radioactivitate“, se mai arata in comunicatul MEC.