Asa-zisa vorba ca "romanul este inventiv" se adevereste din plin. Potrivit unor date, chiar si puscariasii depun cereri de brevetare. ßi asta numai daca ne referim la romanii luati individual, ca persoane fizice, si nu ca grup reprezentand institute de cercetare sau companii. Contrar tendintei occidentale prin care marile corporatii investesc masiv in creativitate, la noi majoritatea inventiilor sunt realizate de persoane fizice si doar o mica parte in mediul industrial. ßi, pentru ca persoanele fizice au in general resurse financiare putine, inventiile acestora, desi brevetate, sunt rareori aplicate.
Un fapt imbucurator, dar pe de alta parte trist, este ca majoritatea inventatorilor din Romania sunt persoane fzice. ßi asta pentru ca, desi acestia sunt numerosi comparativ cu cei din alte tari, inventiile lor se aplica rar din cauza lipsei banilor. Din datele prezentate de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) reiese ca din totalul de 707 cereri de brevetare, 470, adica peste 66%, sunt solicitate de catre persoane fizice. Aceasta in timp ce mediul industrial, reprezentat de societati comerciale, detine o pondere de doar 16%, adica 112 cereri, din numarul total al solicitarilor de brevete. Spre comparatie, in Statele Unite, mediul industrial investeste foarte mult in cercetare. Numai compania de farmaceutice Pfizer aloca un milion de dolari pe ora pentru cercetare, dupa cum a precizat un oficial al OSIM. ßi mai trist, cererile de brevetare pentru inventii venite din partea institutelor de cercetare si a universitatilor nu depasesc numarul de 125, reprezentand doar 18% din totalul solicitarilor, dupa cum rezulta din datele OSIM.
Pentru a rezolva problemele financiare ale micilor inventatori romani, la nivelul judetului Galati s-a creat deja un ONG in colaborare cu autoritatile locale. Un proiect al acestui ONG a vizat crearea unui parc IT&C, care ofera spatii pentru 34 de firme si le asigura in special studentilor conditiile necesare inovarii.

ßi puscariasii sunt inventatori

In privinta conditiilor necesare inovarii, purtatorul de cuvant al OSIM, Valeriu Geambazu, declara ieri ca si puscaria este un mediu propice creativitatii. Astfel, OSIM a primit solicitari de brevet de inventie si din partea puscariasilor.
Din repartitia pe judete reiese insa ca cei mai inventivi sunt bucurestenii, care au depus la OSIM in ultimile noua luni 230 de cereri de brevet de inventie. Urmatorii in top sunt iesenii, cu 69 de solicitari de brevetare. Judetele Harghita si Covasna sunt insa cele mai sarace in inventatori. Cel putin asa reiese din datele OSIM potrivit carora aceste doua judete sunt singurele din tara in care nu s-a inregistrat nicio cerere de brevet de inventie in ultimele noua luni.