Romanii cheltuiesc pentru alimente 38% din totalul veniturilor, in timp ce pentru servicii doar 17%. Totodata, achizitia marfurilor nealimentare are o pondere de 45% din veniturile romanilor, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu. "Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putin", a spus Vasilescu. El a aratat ca in tarile dezvoltate serviciile au o contributie cuprinsa intre 60% si 80% la PIB, in timp ce "noi, de o scurta vreme, am reusit putin peste 50%". Tabloul inflatiei, care cuprinde trei ecrane, respectiv dinamica marfurilor alimentare, a celor nealimentare si dinamica serviciilor, totalizeaza 10.000 de puncte. Dintre acestea, segmentul marfurilor alimentare cumuleaza 3.800 de puncte, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc 38% din venituri pe alimente. "Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente", a spus Vasilescu. Acesta a mai aratat ca segmentul marfurilor nealimentare totalizeaza 4.500 de puncte, iar cel al serviciilor doar 1.700 de puncte.