Executivul a decis ieri introducerea unui mecanism financiar de sustinere a utilizarii eficiente a energiei.
Potrivit unui comunicat, obiectivul actului normativ il reprezinta cresterea eficientei energetice prin instituirea de obligatii si stabilirea de stimulente pentru producatorii si consumatorii de energie, in vederea utilizarii eficiente a acesteia.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres, a spus ca pana la sfarsitul anului va fi alocata suma de 500 de miliarde de lei vechi pentru Programul de sustinere a eficientei energetice, iar pentru anul viitor vor fi alocate acestui proiect si fonduri europene, pe langa fondurile de la bugetul de stat. Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern, consumatorii de energie pot beneficia de sprijin financiar in limita a maximum 50% din valoarea proiectului de investitie derulat in scopul cresterii eficientei energetice.
De asemenea, autoritatile administratiei publice locale si centrale pot finanta lucrari pentru cresterea eficientei energetice si pe baza unui contract de performanta incheiat cu o companie de servicii energetice.
Aceasta companie de servicii energetice poate beneficia astfel de o reducere de 50% a impozitului pe profit pe o perioada de cinci ani.