Conform Wikipedia, WikiLeaks este o organizatie fara scop lucrativ internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Situl sau web, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press.
La un an de la infiintarea sa in decembrie 2006, WikiLeaks declara ca baza sa de date continea peste 1,2 milioane de documente.
Organizatia declara ca a fost infiintata de dizidentii chinezi, jurnalisti, matematicieni si programatori din SUA, Taiwan, Europa, Australia, si Africa de Sud.s4t Articolele din ziare si din revista The New Yorker spun ca directorul sau este Julian Assange, un activist pe internet australian.
Situl si proiectul au fost secrete pana cand existenta lor a devenit publica intr-un articol din ianuarie 2007 cand WikiLeaks a invitat editorul Secrecy News sa faca parte din comitetul de decizie.
In prezent guvernul chinez incearca sa cenzureze orice sit cu o adresa ce contine wikileaks, inclusiv situl principal .org si variatiile regionale .cn si .uk. Situl este totusi accesibil printr-unul dintre multele nume alternative folosite de proiect, printre care "secure.ljsf.org" si "secure.sunshinepress.org". Aceste nume alternative se schimba frecvent (v. la legaturi externe). Motoarele de cautare din China, printre care Yahoo si Baidu cenzureaza referintele la wikileaks.
Initial WikiLeaks a folosit pentru situl sau MediaWiki, acest sit putand fi actualizat de utilizatori, dar in prezent nu mai accepta editari sau comentarii din partea utilizatorilor. Desi foloseste MediaWiki, WikiLeaks nu este o componenta a WikiMedia si nu trebuie asociata in niciun fel cu Wikipedia.
WikiLeaks a fost gazduit de PRQ, un furnizor de internet din Suedia, insa ca urmare a atacurilor de tip DoS si a boicotarii de catre unele servere DNS,actualmente situl este disponibil pe mai multe servere online.
In 2008 WikiLeaks a castigat "New Media Award" al revistei Economist. In iunie 2009, WikiLeaks si Julian Assange au castigat "UK Media Award" (la categoria "New Media") pentru publicarea in 2008 a materialului "Kenya: The Cry of Blood - Extra Judicial Killings and Disappearances", un raport al organizatiei Kenya National Commission on Human Rights despre incalcarea drepturilor omului in Kenya. In mai 2010, New York Daily News a plasat WikiLeaks pe primul loc in lista siturilor web care pot schimba complet activitatea de stiri.

Principalele informatii publicate:

Procesul cu banca Julius Baer
In februarie 2008 domeniul de internet wikileaks.org a fost oprit dupa ce Wikileaks si autoritatea pentru domenii internet Dynadot au fost date in judecata de banca Julius Baer care a obtinut un mandat judecatoresc de oprire a domeniului. Wikileaks a publicat documente ce acuzau banca de operatiuni ilegale in sucursala din Insulele Cayman. Situl a ramas accesibil prin adresa IP numerica. American Civil Liberties Union si Electronic Frontier Foundation au depus o motiune protestand la cenzura Wikileaks. Judecatorul care a emis mandatul l-a retras pe 29 februarie, iar Wikileaks a putut sa-si redobandeasca domeniul. Banca a renuntat la proces pe 5 martie.

Procedurile din Guantanamo Bay
O copie a documentului Operating Procedures for Camp Delta a fost publicata pe websitul Wikileaks pe 7 noiembrie 2007.s17t. Documentul, a carui copie se gaseste si pe situl The Guardians18t, dezvaluie unele restrictii impuse detinutilor, pe care armata SUA le-a negat in repetate randuri.
Osama Bin LadenWikileaks a republicat mesajele si interviurile cu Osama bin Laden pe o durata de 10 ani. Unul dintre mesaje include negarea de catre bin Laden a implicarii in atacurile din 11 septembrie.

Rapoarte interne ale ONU
In ianuarie 2009, peste sase sute de rapoarte interne ale ONU, dintre care 60 marcate "strict secret" au fost publicate..
Corespondenta Departamentului de Stat
In 28 noiembrie 2010, Wikileaks a inceput publicarea a 251.287 de documente reprezentand corespondenta dintre Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii si ambasade ale Statelor Unite din toata lumea. Dintre acestea, aproximativ 100.000 sunt confidentiale si 15.000 secrete, dar nici una nu este marcata "strict secret" (engleza top secret). Majoritatea se refera la relatiile diplomatice dintre SUA si tarile din Orientul Mijlociu. Wikileaks urmeaza sa publice toate documentele treptat, intr-o perioada de cateva luni.
In paralel au aparut articole in: New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde si Der Spiegel, publicatii care au avut posibilitatea de a studia documentele in avans (astfel la revista Der Spiegel 50 de redactori au evaluat materialul timp de 5 luni.