În timp ce mai multe sectoare ale economiei dau semne ca sufera în perioada crizei, exista domenii de activitate care vor prospera la anul. Indiferent cât de mult s-ar adânci criza la noi, românul nu renunta la mâncare, la medicamente si la diverse servicii. Analistii estimeaza ca România se va afla în plina criza economica abia în 2009. În timp ce domenii de activitate din zona industriei ar putea resimti efectele crizei, exista sectoare care vor functiona bine indiferent de ceea ce se întâmpla în industrie. Acestea ar putea sa se mentina cel putin la nivelul din 2008, daca nu cumva se vor dezvolta mai mult decât în acest an. Dupa o analiza în mediul de afaceri doljean si dupa ce specialistii au facut previziuni pe temele abordate de GdS, a rezultat ca piata serviciilor va cunoaste cea mai buna dezvoltare la anul. În special afacerile cu restaurante, livrarea la domiciliu, dar si comertul cu produse alimentare. La fel si piata medicamentelor. Românul, oricât ar fi de îndatorat, nu renunta la mâncare si la medicamente. Vor fi profitabile si constructiile, dar sectorul strâns legat de infrastructura. Un capitol aparte este agricultura, care s-ar dezvolta în 2009, dar depinde de doi factori esentiali: conditiile climatice si subventiile acordate de stat. 
Piata serviciilor prinde elan "În România, piata serviciilor va creste cu certitudine la anul. Ma refer la servicii de coafura-frizerie, catering, restaurante. Indiferent de criza, românul se respecta", a spus Constantin Mândruleanu, presedintele filialei doljene a Patronatului National Român (PNR). El mai spune ca se va dezvolta si sectorul constructiilor, mai ales acolo unde ar putea fi infuzie de fonduri europene (deci, pe partea de infrastructura), precum si de la stat. Alt reprezentant al mediului de afaceri este si el de parere ca serviciile vor fi profitabile în 2009. "Se vor dezvolta foarte bine serviciile de tot felul. De la catering si restaurante, pâna la servicii de consultanta fiscala si de alta natura. Piata interna va functiona bine la anul. În domeniul serviciilor legate de alimentatie sigur nu vor fi scaderi, pentru ca omul trebuie sa manânce", a precizat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Întreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta este de parere ca mediul de afaceri va încerca sa se mentina în echilibru economic pe ansamblu si ca multi afaceristi vor avea anumite retineri în a investi fata de anii anteriori normali din punct de vedere economic. Presedintele Camerei de Comert si Industrie "Oltenia", Constantin Raducanoiu (director al unei firme în domeniul pe care îl lauda), întareste ideea ca serviciile se vor dezvolta, mai ales la nivel local: "Serviciile sunt în crestere. Piata restaurantelor si cea hoteliera vor merge bine, mai ales ca în Craiova se intensifica turismul de afaceri cunoscut si ca turism de tranzit. Asa se explica de ce în Craiova apar noi hoteluri cu sali de conferinte si noi restaurante".  
Piata farmaceutica, pe val Alt sef de patronat, Virgil Boboc, presedintele filialei doljene a UGIR 1903 (Uniunea Generala a Industriasilor din România), anticipeaza ca serviciile se pot mentine la nivelul de anul acesta si ca ar putea sa se restrânga sectorul alimentar. "O eventuala dezvoltare a serviciilor este conditionata de consum si ma refer la restaurante si hoteluri. Eu cred ca piata alimentara va avea de suferit de pe urma crizei. În schimb, cea farmaceutica ar putea sa-si mentina stabilitatea, pentru ca oamenii vor cumpara medicamente în continuare", a spus Boboc. Presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin, a precizat ca este greu de estimat evolutia pietei farmaceutice din 2009, dar ca, pâna acum, domeniul în cauza a cunoscut o dezvoltare an de an. "Pâna în prezent, piata farmaceutica a avut un trend ascendent, dar în 2008 a cunoscut un regres din cauza pretului în euro, care se stabilea la medicamentele de import. Recent s-a revenit la normal. Sa vedem ce va fi în 2009", a spus Calin.  
Agricultura, domeniu separat Reprezentantii mediului de afaceri local sustin ca la anul ar trebui sa punem un mare accent pe agricultura. "Daca agricultura se va dezvolta, va fi bine si în sectorul prelucrarii din industria alimentara", a sustinut directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. Seful Fiscului doljean anticipeaza ca agricultura "ar fi salvarea noastra în 2009", fiind sectorul care a redresat PIB-ul pe anul în curs si care a creat dificultati economiei în ansamblu în anul de seceta excesiva 2007. Sectorul agricol trebuie tratat separat în anul care vine, considera si presedintele PNR Dolj, Constantin Mândruleanu, pentru ca este o componenta importanta în economie. Agricultura nu se va bloca în perioada de criza, poate chiar este un sector ce are posibilitatea sa se dezvolte independent de restul economiei, dar totul depinde de subventii, a spus directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, Cornel Popa. În ultimii ani, agricultorii s-au dezvoltat ca logistica (utilaje si spatii de depozitare), dar si ca productii obtinute. Acestea sunt strâns legate de subventii, a precizat seful Directiei Agricole: "În anii în care s-a oferit sprijin financiar agricultorilor sub forma de subventii de la stat, au existat si rezultate mai bune în agricultura. Parerea mea este ca se va dezvolta bine agricultura la anul, în conditiile în care subventiile de la UE vor creste cu 25% pe an pâna în 2012, iar platile complementare de la buget trebuie sa apara".  
Sperante pentru industria auto  
Directorul Fiscului anticipeaza ca, daca fabrica de autoturisme de la Craiova începe sa produca în 2009, atunci se va dezvolta si industria pe orizontala. De aceeasi parere este si seful CCIO, care spune ca prin fabricile care se vor deschide pe orizontala, strâns legat de productia de la Ford, vor aparea locuri de munca în zona, se vor plati impozite etc.Unde ar putea fi pierderi
Cunoscatorii mediului de afaceri citati anterior sustin ca în 2009 ar putea simti efectele crizei (daca aceasta se va propaga si la noi) cei care au afaceri în zona industriei si mai ales exportatorii. Cei care au investitii pe piata financiara, în special la Bursa de Valori Bucuresti, ar putea sa piarda, precum si cei care au investit anii anteriori în imobiliare. De exemplu, aceia care au cumparat anul trecut un teren sau un apartament doar cu titlu speculativ, în sensul ca se asteapta sa-i creasca pretul si sa-l vânda, s-ar putea însela amarnic. Preturile la imobiliare au început sa scada. Ar putea sa mai piarda si importatorii de electronice si electrocasnice, chiar si cei de alimente care nu sunt strict necesare populatiei, angrosistii si cei din sfera comertului de bunuri nealimentare.