Romania pierde anual 300 de milioane de euro din evaziunea gospodariilor care produc palinca, tuica si rachiuri obtinute din fructe, ne-a declarat vicepresedintele Patronatului din Industria Alcoolului, Radu Morariu.
Mai mult, micii producatori au pornit o campanie de strangere a semnaturilor cu scopul de a modifica legislatia in vigoare, care prevede ca palinca, tuica si rachiurile sa fie accizate, cu toate ca sunt produse traditionale.
Potrivit Codului Fiscal, exista trei tipuri de acciza care se aplica productiei de astfel de bauturi alcoolice. Radu Morariu ne-a explicat ca, in timp ce gospodariile individuale, adica cele care produc mai putin de 50 de litri, platesc doar 375 de euro pe hectolitru, marile distilerii sunt nevoite sa plateasca aproape dublu, adica 750 de euro pe hectolitru de alcool pur.
Mai mult, marii producatori spun ca toate tarile produc bauturi alcoolice, iar sintagma de produs traditional nu este valabila decat in cazul produselor alimentare.
Ei sustin ca nu este echitabil ca acesti producatori sa fie scutiti de acciza, cu atat mai mult cu cat in niciun stat european alcoolul nu este scutit de accize.
La poarta gospodariilor care produc pentru autoconsum, un litru de palinca se vinde cu peste 25 de lei, bani neimpozitati. Cu toate acestea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean, a declarat ca strangerea de semnaturi va continua si in saptamanile urmatoare, fiind o campanie ce se desfasoara simultan in toate judetele tarii.
"Pana acum, au fost stranse aproximativ 60.000 de semnaturi, dar ne gandim ca vom reusi sa strangem inca pe atatea. Estimam ca cele mai multe semnaturi vor fi adunate din judetele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, aici fiind cei mai multi producatori de palinca. Actiunea va continua si in saptamanile urmatoare. Campania se desfasoara si in restul judetelor", a declarat Grigore Ardelean. (Andreea Stefan)