Presedintele CA a avut o prima runda de convorbiri cu italienii de la Alenia Aeronautica, societate care vrea sa cumpere fabrica de avioane de la Craiova.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a demarat ieri negocierile cu italienii de la Alenia Aeronautica pentru privatizarea Avioane Craiova SA. O delegatie condusa de unul dintre vicepresedintii companiei italiene a purtat convorbiri si cu reprezentantii Ministerului Economiei (ME), care detine pachetul majoritar de 80,9% din actiunile societatii oltene. Noul presedinte al Consiliului de Administratie (CA) de la Avioane SA, Aurel Cazacu, a declarat pentru GdS ca primele discutii cu italienii sunt incurajatoare.
"Vom avea mai multe convorbiri, avem tot sprijinul pentru finalizarea privatizarii. Eu il informez zilnic pe ministru cu ceea ce se intampla in privatizarea Avioane Craiova. Finalizarea negocierilor depinde de modul in care partea romana va raspunde la intrebarile pe care le vor pune italienii", a declarat Aurel Cazacu. Presedintele CA spune ca "politica este de privatizare calitativa, adica intereseaza nu atat banii obtinuti, ci mentinerea locurilor de munca. Nu vor exista disponibilizari!".
Pe de alta parte, tot Cazacu anunta ca din luna mai vor sosi primele comenzi din partea Alenia Aeronautica, fara legatura insa cu privatizarea. Italienii au vizitat de curand fabrica de la Craiova si se pare ca vor comanda intr-o prima faza 100 de subansamble pentru aparatele C 27 J Spartan - care vor da de lucru la 100 de salariati.
In alta ordine de idei, Cazacu a lasat sa se inteleaga ca Avioane Craiova SA poate produce in continuare aparatele IAR - 99 Soim, numai daca MApN face comenzi in acest sens. "Este o problema a MApN daca mai comanda sau nu aceste aparate", a afirmat Cazacu. Cert este ca in bugetul pe 2009 nu se regasesc cele doua aparate IAR - 99 Soim, pe care guvernul le promisese anul trecut pentru a mentine fabrica de la Craiova in viata.