Bancile nu percep comision pentru cumparaturile cu cardul, dar te taxeaza când retragi salariul. Impunerea cardurilor bancare, ca instrumente principale de plata, în detrimentul banilor lichizi este un fenomen din ce în ce mai vizibil si în Craiova. Tranzactiile la comercianti nu implica nici un fel de costuri, iar salariile sunt virate direct în conturile angajatilor, eliberarea banilor prin casierii fiind o practica din ce în ce mai putin uzitata. Totusi, în Craiova, nu toti comerciantii au instalate dispozitive pentru plata cu cardul (POS-uri).  
Salariul, taxat la retragere Drept urmare, retragerea de numerar de la ATM-uri este un procedeu ce nu poate fi ocolit. Pentru aceasta operatiune, bancile comerciale percep niste comisione. Valoarea acestora variaza, în primul rând, în functie de bancomatul de la care sunt retrasi banii. În general, pentru retragerea de numerar de pe cardurile de debit, de la bancomatele bancilor care le-au emis, se percepe 0,2% din valoarea retrasa, ceea ce înseamna ca, la fiecare 100 de lei retrasi, banca va taxeaza cu 0,2 lei (20 de bani). Situatia nu este la fel si în cazul retragerii de numerar de la ATM-urile altor banci. În acest caz, la fiecare 100 de lei luati, platiti 0,5% din valoarea retrasa (50 de bani), la care se adauga 2,5 lei, adica de 15 ori mai mult decât daca ati fi ramas fidel bancii emitente a cardului. Si daca mergeti în strainatate si planuiti sa retrageti numerar (tranzactiile la comercianti sunt si în acest caz scutite de comisioane), veti fi nevoiti sa platiti un comision. Valoarea acestuia este destul de consistenta - 1-2% din suma retrasa, la care se adauga, dupa caz, o suma de aproximativ trei euro.  
Banii de împrumut impun costuri medii de retragere În cazul cardurilor de credit, comisioanele de retragere sunt mai consistente deoarece cardul de credit este un instrument de plata destinat în special efectuarii de cumparaturi la comercianti, în timp ce cardul de debit este utilizat preponderent pentru încasarea salariilor si extragerea de numerar. Potrivit unui studiu recent realizat de Ghiseul Bancar, majoritatea bancilor analizate (mai exact, zece) aplica la retragerea de numerar un comision de 1% din suma retrasa de la bancomatele proprii. "Indicele mediu al comisioanelor percepute de bancile românesti pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii este de 0,91%", se arata în studiul mai sus-mentionat, care precizeaza ca la limita superioara se situeaza o unitate bancara ce percepe o taxa de 2% (minimum 7 lei) pentru retragerea de numerar. 
Lipsa de fidelitate se taxeaza considerabil 
În cazul în care aveti un card de credit si planuiti sa retrageti bani de pe el de la ATM-urile altor banci decât ale celei emitente, veti scoate din buzunar un comision mai mare deoarece operatiunea presupune niste costuri suplimentare pentru institutiile financiare implicate. Lipsa de fidelitate se penalizeaza printr-un comision mediu de 1,2% din numerarul retras, la care se adauga o suma medie fixa de 1,93 lei. "O singura exceptie am sesizat, si anume BCR, unde taxa este de 1% atât pentru bancomatele proprii, cât si pentru cele ale altor banci", precizeaza specialistii Ghiseului Bancar.Nu uitati de taxa de întretinere
În afara de comisioanele percepute pentru retragerea de numerar, pentru conturile ale caror carduri le aveti atasate se plateste o taxa anuala de întretinere, a carei valoare ajunge la câtiva zeci de lei.