CEC va putea efectua toate operatiunile specifice bancilor comerciale, potrivit unui proiect de ordonanta pentru modificarea statutului institutiei. Potrivit noului presedinte al CEC, Eugen Radulescu, actul normativ stabileste ca institutia isi va pierde garantia totala a statului pentru depozitele constituite de persoanele fizice, din momentul finalizarii privatizarii.
Pentru ca este detinut in intregime de stat (prin intermediul Ministerului de Finante), CEC are un statut care-i confera o pozitie aparte, in sistemul bancar romanesc.
Pe de o parte, depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, iar pe de alta parte, finantarile acordate sunt destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. In ceea ce priveste privatizarea institutiei, Eugen Radulescu sustine ca ar fi o greseala ca CEC sa fie privatizata o data cu BCR, argumentand ca acest tandem nu este oportun. Venit la conducerea CEC in plin proces de privatizare a institutiei, Radulescu afirma ca “sunt unii care preseaza din interior si din afara tarii ca privatizarea sa fie grabita si sa aiba loc o data cu privatizarea BCR“.

Radulescu: “BCR si CEC, ultimii doi cai cei mai buni din Europa“

“Niciodata nu vinzi cei mai buni cai deodata, iar acestia sunt ultimii doi cai cei mai buni din Europa. Stim de ce se fac presiuni, pentru ca, cu cat trece timpul mai mult, cu atat creste pretul la cele doua banci“, a apreciat presedintele CEC.
In opinia lui Radulescu, cel dintai ar trebui sa fie CEC, caci este mai slab decat BCR si are nevoie de investitii mai mari. Cu toate acestea, oricare dintre ele ar fi vanduta a doua, pretul va creste cu cel putin 10%. “Experientele din anii trecuti au demonstrat ca in orice am investit noi, ca ulterior sa privatizam, s-a vandut mai prost, asa ca este bine ca investitiile sa fie facute tot de cumparator“, a precizat seful CEC. Printre “petitorii“ CEC se afla Raiffeisen Bank, HVB Bank, Erste Bank. Eugen Radulescu a preluat postul de presedinte al CEC in urma cu o luna, inlocuindu-l pe Enache Jiru.