Pretul carnii si al produselor din carne va creste in aceasta perioada numai din cauza devalorizarii leului, sustine presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea. "Orice prabusire a leului se va vedea in preturile produselor alimentare, in acelasi procent. Neincrederea fata de leu va conduce la o majorare a acestor produse, dar in nici un caz de sarbatori. Daca euro nu creste brusc, nu exista nici o problema de salt al preturilor, cel putin la carne" , a explicat Minea. Acesta a precizat ca, fata de anul trecut, preturile nu mai sunt la fel de stabile din cauza cresterii monedei euro.In prezent, procesatorii achizitioneaza carnea de porc cu 1,7- 1,8 euro pe kg in carcasa, un pret similar cu cel din 2006, diferenta in lei fiind data doar de rata de schimb. Totusi, Minea considera ca in cazul in care apar cresteri pe toate segmentele materiilor prime, cum ar fi lapte, carne, legume, cereale, piata poate inregistra un dezechilibru care se va regasi automat in preturile produselor alimentare. Potrivit ARC, carnea si produsele din carne de porc s-au scumpit in acest an cu procentaje cuprinse intre 10 si 25% , mai ales pe segmentul produselor de lux obtinute din carne de foarte buna calitate. Oferta procesatorilor pe piata interna este de 800-900 de produse din carne. La ora actuala, procesatorii romani din industria de mezeluri apeleaza la importuri de pe piata europeana in proportie de 70% pentru asigurarea materiei prime si doar 30% achizitioneaza de pe piata interna.