Datorita ofertei mari de carne de porc si a cererii scazute de pana acum, de Sarbatori romanii vor cumpara carne mai ieftina cu 25% fata de pretul de anul trecut. Pe de alta parte, producatorii sustin ca anul acesta vanzarile sunt mult mai scazute fata de aceeasi perioada a anului trecut. Directorul unei unitati de producere si procesare a carnii, George Naghi, sustine ca vanzarile la carnea de porc au mai scazut si din cauza celor care au preferat sa cumpere porci vii in locul carnii.
Pretul actual al carcasei de porc variaza intre 5 si 6,9 lei pe kilogram. In decembrie 2005 aceasta se vindea cu 8 lei kilogramul. In ceea ce privste kilogramul de care de porc viu, acesta se vinde cu 3,8-4,5 lei pe kilogram. Anul trecut pretul unui kilogram depasea 6 lei. Procesatorii spun ca toata carnea de porc existenta acum pe piata provine doar din productia interna, iar pentru produtia de mezeluri se foloseste doar carne importata.
In timp ce producatorii de carne de porc se plang de scaderea pretului si de numarul mic de cumparatori, procesatorii spun ca in decembrie vanzarile au inregistrat cel mai ridicat nivel din 2006. Directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan, spune ca, "daca in noiembrie si decembrie sunt vanzarile afectate de postul Craciunului, in perioada Sarbatorilor cresc foarte mult". Mihai Visan afirma ca vanzarile la produsele din carnea de porc au crescut in 2006 cu 10 pana la 15% fata de 2005.
De asemenea, si pretul acestor produse a crescut cu 10-20% anul acesta. Pentru 2006, nivelul vanzarilor este estimat la 200.000 de tone, valoarea acestora depasind 100.000 de lei, in crestere cu pana la 10% fata de 2005. Producatorii motiveaza cresterea preturilor la mezeluri prin scumpirea materiei prime de pe piata europeana, precum si prin majorarea tarifelor la utilitati.