Romanii vor putea sa beneficieze de asistenta medicala in statele Uniunii Europene doar pe baza cardului european de asigurat care va costa 2,166 RON.
Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, orice cetatean roman care calatoreste in tarile UE va putea sa beneficieze de asistenta medicala in aceleasi conditii in care primesc si cetatenii tarilor respective, in baza cardului european de asigurat.
Cardul european se va putea obtine de la sediul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) la care este inscris asiguratul, unde acesta va trebui sa se prezinte cu o copie dupa cartea de identitate si cu dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, talonul de pensie, alte documente, dupa caz). In cazul copiilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere. Copiile se anexeaza la cererea (tip) care va fi obtinuta de la sediul CAS, incepand cu data de 1 ianuarie. Eliberarea cardului se va face in termene de 7 zile lucratoare de la depunere a documentelor. Practic, primele carduri vor putea fi eliberate cu data de 11 ianuarie 2007.
Certificate provizorii
Potrivit CAS Dolj, cetatenii care vor pleca in strainatate in primele zile din ianuarie nu vor putea primi la timp cardul, dar vor putea sa obtina un certificat provizoriu. "Inital vor fi eliberate certificate provizorii pentru cei care pleaca in primele zile ale lunii ianuarie, deoarece, abia dupa aderarea Romaniei, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va primi de la Bruxelles numarul european de identificare, care trebuie inscris obligatoriu pe card", a precizat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj.
Cardul european va costa 2,166 RON, suma care include TVA-ul si costurile de imprimare si de distribuire. Documentul va contine o serie de date despre posesor (nume, prenume, CNP), institutia emitenta si data expirarii.
Eliberarea se va face numai la cerere pentru o perioada de sase luni si va permite posesorului obtinerea unor servicii medicale doar in conditiile in care acesta are achitata la zi contributia la asigurarile sociale de sanatate. "De aceasta facilitate nu pot beneficia cei care nu si-au achitat la zi contributia la fondul asigurarilor de sanatate. Daca detinatorul cardului are nevoie de asistenta medicala sa zicem la doua sau trei luni dupa ce a plecat in strainatate, el trebuie sa aiba achitata contributia si pentru perioada in care a stat in strainatate pentru a beneficia de asistenta medicala", a mai spus Gabriela Militaru.
O alta conditie pentru a folosi cardul este ca problema de sanatate sa fi survenit in timpul calatoriei. Daca totusi asiguratul va obtine asistenta medicala pentru alte probleme medicale, CNAS isi va recupera banii de la persoana respectiva pe cale juridica. Reprezentantul CAS Dolj a mai spus ca setul de servicii medicale oferit persoanelor asigurate poate sa difere de la tara la tara.
Prelungirea valabilitatii
La expirarea sau pierderea cardului european detinatorul poate solicita eliberarea unuia nou. Daca pierderea are loc in strainatate, asiguratul poate solicita Casei de Asigurari emitente (prin fax de exemplu) un certificat de inlocuire a cardului. Asiguratul poate de asemenea solicita eliberarea unui alt card in prelungirea primului in cazul in care ramane in strainatate mai mult de sase luni.