Romanii plecati la munca in strainatate isi cauta online job-uri in Romania, dupa ce si-au "facut plinul" muncind din greu pentru occidentali. Astfel, circa 20.000 de romani din strainatate isi cauta, saptamanal, locuri de munca in Romania, printr-o agentie de recrutare online, printre tarile din care provin cei mai multi aplicanti pentru joburile vacante in tara fiind Italia, Spania si Germania, potrivit Agentiei NewsIn, citata de The Money Channel.
Mai exact, peste 19.000 de romani plecati la munca in strainatate acceseaza saptamanal pagina de Internet dedicata locurilor de munca vacante din Romania, cifra fiind in crestere constanta de la inceputul anului.
Cele mai multe persoane care viziteaza site-ul de joburi sunt din Germania, Franta, Marea Britanie, Statele Unite, Italia si Spania, dar, potrivit agentei de recrutare, cele mai multe persoane care isi inregistreaza CV-uri online sunt din Italia, Spania, Germania si Marea Britanie. Mai precis, Londra, München si Viena sunt orasele ale caror rezidenti viziteaza cel mai des ofertele de munca din Romania. Media de varsta a persoanelor in cauza este intre 22 si 25 de ani, doar in cazul Germaniei media de varsta este mai mare, urcand chiar la 40 de ani in cazul unora dintre utilizatori.
Directorul general al companiei de recrutare, Calin Fusu, explica acest fenomen prin faptul ca statutul de membru UE al Romaniei a adus un plus de incredere, dimensiunea pietei muncii fiind acum alta, ceea ce ii va determina pe multi romani plecati la munca in strainatate sa se intoarca in tara. Mai mult, se pare ca dupa aderare, romanii nu au facut coada sa plece in statele din Vest. Si asta pentru ca numarul celor care au plecat inainte de aderare este deja destul de mare, astfel incat nu mai exista locuri de munca si pentru alti romani care vor sa lucreze in strainatate. In plus, patronii din Vest nu mai ofera salariile atragatoare de alta data, in conditiile in care mai multi romani se bat pentru acelasi loc de munca. (M.H.)