Vanzarile la apa si sucuri s-au dublat in aceasta perioada. Pentru a se racori, romanii prefera aceste produse, in detrimentul altora din aceeasi categorie, cum ar fi inghetata, berea sau ceaiurile reci. Fuga de canicula este foarte acerba in acest sezon. Oriunde ne-am afla, acasa, pe strada, la birou, caldura ne urmareste, si am face orice pentru a scapa de aceasta problema. Insa pana cand se va mai racori trebuie sa gasim tot felul de metode pentru a ne continua activitatile.
Clientii iau cu asalt terasele, unde merg mai ales seara, dupa ce a mai trecut caldura de peste zi. Programul se poate prelungi pana la orele unu-doua din noapte, dar angajatii nu-si incheie activitatea pentru ca trebuie sa asigure produsele pentru a doua zi. Nu numai barbatii sunt cei care frecventeaza aceste locuri, ci si tinere femei si doamne. "Multi dintre potentialii clienti sunt plecati in concediu in aceasta perioada, altfel terasele ar deveni neincapatoare", ne-a declarat Maria Stoica, patroana unei terase. Produsele preferate de cumparatori atunci cand merg in aceste locuri sunt berea, sucurile si apa plata. In aceasta perioada, clientii teraselor nu se mai inghesuie sa cumpere vinuri sau tarii, produse aflate la mare cautare in timpul iernii. In ciuda acestui fapt, vanzarile s-au dublat fata de alte perioade ale anului.
De aceea, vara este sezonul cel mai profitabil al localurilor in aer liber. Persoanele care frecventeaza astfel de locuri sunt din toate categoriile sociale, cu venituri ridicate sau mai modeste. Toti sunt in cautarea unui refugiu din calea caldurii.

Romanii nu sunt mari amatori de inghetata

Inghetata nu se numara printre primele preferinte ale romanilor. Intrebati ce aleg atunci cand vor sa se racoreasca, primele optiuni sunt apa si sucurile. Cu toate acestea, productia de inghetata a crescut anul acesta fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Pana in acest moment, cresterea inregistrata este de 25%, iar daca vremea calduroasa se va mentine, cresterea va fi mult mai mare", a declarat Florin Rosescu, director general al unei companii producatoare de inghetata.

Mai multi bani pentru a se racori

Pentru a putea face fata caniculei, care a devenit insuportabila, romanii scot din buzunare cateva sute de mii de lei vechi pe zi. Suma cheltuita zilnic pentru produsele racoritoare poate varia, in functie de veniturile fiecaruia, de la 10 RON la 20 RON. Acesti bani se duc in primul rand pe apa si sucuri, care isi fac efectul mai repede decat inghetata. ßi un alt avantaj al acestora este faptul ca pot fi consumate pe strada, spre deosebire de bere. Cei care doar viseaza la un concediu la mare sau la munte, unde pot scapa de caldura oraselor, trebuie sa gaseasca alte solutii. ßi acestea pot fi, iesirile la terase, o sticla de apa sau suc rece (eventual o inghetata) sau iesitul cat mai putin afara. ßi sa nu uitam de vizitele pe care le putem face strandurilor.