stirimm.ro informeaza: Candidatul USL (PSD, PNL, PC) pentru functia de deputat in Colegiul Baia Mare Est, Florin Tataru: Pun pe primul loc sprijinul pentru agricultura traditionala si ecologica si promovarea ei
"Smantana muncii fermierilor o iau altii, adica persoanele care se ocupa doar de comert. Lantul intermediar trebuie eliminat pentru ca profitul sa ramana la producatori", a declarat Florin Tataru, candidatul USL (PSD, PNL, PC) la intalnirea cu fermierii din Colegiul Baia Mare Est, colegiu in care candideaza pentru functia de deputat. Reuniunea a avut loc la Copalnic Manastur, unde fermierii s-au intrunit pentru a dezbate probleme care le dau de furca pe linie de agricultura. In cadrul reuniunii au fost analizate si aspectele privind obstacolele pe care producatorii le intampina privind comercializarea produselor.
Discutiile au fost purtate in prezenta unui specialist in agricultura, prof. Avram Fitiu, prezent la Copalnic pentru a-i informa pe fermieri despre modul in care se acorda subventiile in agricultura, despre criteriile care trebuie indeplinite pentru atestarea produselor ecologice, despre accesarea fondurilor pe programele din agricultura, dar si modul de comercializare al produselor. "La Copalnic, precum si in alte localitati din Maramures, agricultorii fac produse ecologice fara sa stie. Sunt cazuri in care fermierii folosesc 7-10 kg de azot la hectar si poate renunta si la aceasta cantitate, iar apoi sa solicite stampila pentru produs ecologic. Am constatat ca, pe linie de agricultura, exista doua mari problemeS buiecia si proasta organizare, iar eu vorbesc aici pentru luptatori, nu pentru cei care se opresc la primul obstacol", a declarat prof. Fitiu. De asemenea, Anton Rohian, fost director al Directiei Agricole Maramures, a precizat ca, de 20 de ani, fiecare agricultor face doar ceea ce vrea, motivand ca majoritatea fermierilor refuza sa accepte regulile impuse. "Aproape in fiecare administratie sunt suprafete pustii care pot fi incluse in programele pentru ecologizare. Din 2013 va veni iar vremea agricultorilor, insa, daca vor ramane dezbinati, nimic nu se va concretiza. Agricultorii trebuie sa fie uniti. De asemenea, factorul politic este unul important, pentru ca este absurd sa dai o lege si sa astepti cateva luni pana apar norme de aplicare", a declarat Rohian.
Din 21 august, lucrurile se vor indrepta
Ca un raspuns la problemele ridicate de agricultori, Tataru a precizat ca a purtat zeci de discutii cu fermierii din judet pentru a cunoaste si intelege mai bine problemele. "Daca parlamentarul nu intelege problemele comunitatilor, nu are cum sa se bata pentru interesele celor pe care ii reprezinta. Constat ca fermierii simt nevoia de informare, iar profesorul Fitiu si-a gasit timp sa vina in comunitate pentru explicatii. Pe viitor, voi discuta cu cei de la APIA sa vina angajatii lor in comunitate, nu fermierii la institutie", a declarat Tataru. Candidatul pentru functia de deputat in Colegiul Baia Mare Est a precizat ca Maramuresul trebuie promovat mai ales ca acest judet are valente traditionale si reprezinta un brand national - de la bisericile de lemn si pana la produsele traditionale. "In Romania exista doar doua magazine de produse traditionale, unul la Cluj si altul la Bucuresti, si 17 fermieri care au solicitat certificat pentru produsele ecologice, insa o parte dintre acestia vor sa renunte pe motiv ca taxele anuale pentru certificare sunt prea mari. Statul ar putea veni in intampinarea producatorului sa suporte, prin programe de finantare, o parte din taxele de certificare ecologica. Dupa 21 august, voi propune acest lucru", a declarat Tataru. In ceea ce priveste sprijinul pentru comercializarea produselor, candidatul pentru functia de deputat a subliniat ca in Maramures se poate aplica modelul la care au recurs autoritatile judetului Suceava, care au creat magazine specializate pentru desfacerea produselor traditionale. "Aveti speranta ca lucrurile se vor schimba in bine, in tara asta, dupa 21 august", a conchis Tataru.