Incepand de luna viitoare, aproximativ 100 de lucratori necalificati din domeniul turistic vor beneficia de cursuri gratuite de formare profesionala.
Pornind de la ideea ca zona Olteniei are potential turistic foarte mare, neexploatat insa, reprezentantii patronatelor au decis sa sprijine acest domeniu. "Principalele obiective ce merita atentia in dezvoltarea turismului sunt infrastructura (degeaba construim hoteluri daca nu au infrastructura) si factorul uman (orice unitate turistica trebuie sa aiba personal specializat)", a declarat Valentin Cristea, presedintele Federatiei Patronale din Regiunea Oltenia F-PRO Craiova. Potrivit acestuia, nu trebuie sa facem un studiu pentru a vedea ca unitatile turistice trebuie sa-si imbunatateasca serviciile. F-PRO si Consiliul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) Craiova au lansat luni proiectul "Dezvoltarea resurselor umane din turism - mijloc de sustinere a potentialului economic din Oltenia si combatere a excluziunii sociale".
Valoarea proiectului este de aproximativ 70.000 de euro
Finantat prin Phare 2004, Coeziune Economica si Sociala, Dezvoltarea Resurselor Umane, proiectul are ca obiectiv general sustinerea cresterii potentialului economic in turism prin dezvoltarea resurselor umane din intreprinderile din turism, in vederea cresterii potentialului local si regional general si a diminuarii disparitatilor economice si sociale din regiune. "Valoarea proiectului este de aproximativ 70.000 de euro, din care contributia F-PRO de aproximativ 30%. Prin acest proiect ne propunem promovarea cresterii productivitatii angajatilor la locul de munca, sustinerea calitatii la locul de munca si cresterea competitivitatii si adaptabilitatii resurselor umane din turism", a afirmat Valentin Cristea.
"Ne adresam personalului care functioneaza deja, dar nu este calificat"
Proiectul va fi implementat pentru o perioada de aproximativ 12 luni, iar principalele activitati consta in cursuri de calificare/recalificare (ospatar, bucatar) si cursuri de manager in turism. "Vom scolariza aproximativ 100 de persoane. Nu ne adresam somerilor, ci personalului operativ si managerial din unitatile de turism din Oltenia, care functioneaza deja, dar nu este calificat", a spus Valentin Cristea. Potrivit acestuia, cursurile dureaza sase luni, din care doua luni cursuri teoretice si patru cursuri practice. "Forta de munca necalificata este o mare problema in acest moment. Angajatorii trebuie sa-si rezolve aceasta problema cat mai repede pentru ca amenzile sunt din ce in ce mai multe si mai mari", a mai spus presedintele F-PRO. Potrivit acestuia, angajatorii care doresc sa-si califice personalul in domeniile mai sus mentionate trebuie sa se adreseze F-PRO. "Cursurile vor demara in aproximativ o luna. Beneficiarii vor fi stabiliti dupa principiul primul venit, primul servit", a adaugat Valentin Cristea. Totusi, prioritate vor avea membrii F-PRO.