Cum mascheaza Termoficarea pierderi de milioane de euro? Aceeasi retea de distributie suporta pierderi de 6-7% pe sectorul CE Craiova si de 22,57% pe cel al Termoficarii. Cifrele nu explica insa de ce pe sectorul Termoficarii pretul gigacaloriei creste cu 50,2%.
Autoritatile craiovene incearca sa corecteze din pix dezastrul din sistemul de distributie a energiei termice aflat in gestiunea Regiei Autonome de Termoficare (RATf). Regia are de platit furnizorului primar de energie, Complexul Energetic (CE) Craiova, circa 45 de milioane de euro. Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta restantele craiovenilor catre RATf. In luna septembrie, Primaria Craiova a introdus pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Local (CL) un proiect de hotarare privind "aprobarea cuantumului pierderilor de energie termica in instalatiile de productie si distributie" din oras. Potrivit propunerii, pierderile acceptate de energie din retelele RATf urma sa creasca de la 17,61% la 22,57% pentru cele 105 puncte termice din oras, si la 33,69% pentru cele 15 centrale termice de cartier. Propunerea a fost retrasa de pe ordinea de zi a sedintei CL de catre executivul primariei, fara nici o explicatie.

Pierderi de 1 gigacalorie/metru

In editia de marti a GdS, directorul CE Craiova, Constantin Balasoiu, dezvaluia ca pe retelele din punctele termice la blocuri factura la energie termica creste cu mai mult de 50%. "Nu am nimic de comentat", a spus directorul RATf Craiova, Tatian Tudorache. "Retelele noastre sunt vechi de 40 de ani, sunt neizolate, au depuneri de calcar etc. Astea sunt datele tehnice, in urma contorizarii tuturor blocurilor atat a rezultat", a mai spus Tudorache. Referatul anexat proiectului de HCL pe care ar trebui sa-l aprobe alesii locali cuprinde cateva date foarte interesante. Astfel, se precizeaza ca in 2010 cantitatea de energie termica pe care RATf a cumparat-o si produs-o este de circa 586.600 de gigacalorii, iar cantitatea de energie vanduta a fost de 457.115 gigacalorii. Practic, 129.485 de gigacalorii au fost trecute la pierderi. Principala cauza o constituie "starea tehnica necorespunzatoare a sistemului de distributie centralizata a energiei termice de la iesirea din obiectivele termice la consumatorii finali". Lungimea totala a retelelor este de 122,683 kilometri, ceea ce inseamna o medie de 1.055 de gigacalorii pierdute pe kilometru, adica 1,05 gigacalorii/metru. Interesanta este si argumentatia privind vechimea retelei de distributie. Pe tronsonul de la CE Craiova la punctele termice pierderile acceptate sunt de 6-7%, spune directorul complexului energetic, Constantin Balasoiu. Prin acceptarea unor pierderi mai mari, deficitul RATf va fi mai mic, iar bilantul Regiei va arata mai bine pe final. Spre exemplu, in punctele termice, CE Craiova factureaza 133,5 lei/gigacalorie. Pe traseul din punctele termice pretul gigacaloriei creste, astfel incat la intrarea in bloc acesta ajunge la 268 lei/gigacalorie. Asadar, pretul este mai mare cu 50,2%. Pentru cele 129.485 de gigacalorii nevandute trebuie sa existe o justificare, varianta pierderilor din retele fiind cea mai convenabila.

Matematica pierderilor acceptate

Sa presupunem ca RATf trebuia sa vanda toate cele 129.485 de gigacalorii trecute la pierderi, pentru a vedea cum functioneaza indicele de pierderi acceptate.
La pretul de vanzare de 268 lei/gigacalorie, Regia trebuia sa incaseze de la populatie 34,7 milioane de lei. Cum RATf a platit pe aceste gigacalorii doar 17,28 milioane de lei, rezulta o pierdere de 17,42 milioane de lei. Cum pierderile actuale acceptate sunt de 17,61% din aceasta cantitate (22.800 de gigacalorii), la paguba de justificat se contabilizeaza restul, adica 28,59 milioane de lei. La pierderi acceptate de 22,57% (29.000 de gigacalorii), paguba de acoperit este de 26,86 milioane de lei, adica redusa cu 1,7 milioane de lei. Toate aceste preturi sunt insa calculate la pretul de 268 lei/gigacalorie, adica umflat cu 50,2% fata de pretul de cumparare. La valorile de cumparare, paguba este de doar 857.000 de lei. RATf sustine ca intreaga cantitate de 129.485 de gigacalorii este pierdere, ceea ce inseamna ca Regia scapa sa mai justifice 34,7 milioane de lei (8 milioane de euro). Daca pierderea ramane de doar 17,61%, suma care nu mai trebuie justificata este mai mica cu 1,7 milioane de lei (circa 400.000 de euro).