Din peste sapte mili­oane de hectare cultivate cu cereale, doar 560.000 sunt irigate.Guvernantii s-au trezit sa pregateasca o stra­tegie pentru comba­terea secetei in pragul calamitatii.

Chiar daca se preconiza inca de la inceputul anului ca 2009 ar putea fi unul secetos, guvernantii au asteptat ca seceta sa se instaleze pentru a lua in calcul o strategie a sistemelor de irigatii. Astfel, liderii coalitiei au decis ca ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, sa prezinte miercuri, in sedinta de guvern, o strategie de urgenta care sa prevada extinderea sistemelor de irigatii, avand in vedere prognoza de seceta, a anuntat ieri vicepremierul Dan Nica, dupa sedinta coalitiei. "Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a preluat mandatul cu 60.000 de hectare irigate, iar acum am ajuns la 560.000. Suprafata este insuficienta, pentru ca se anunta o seceta foarte mare si, daca aceasta prognoza se adevereste, avem nevoie de masuri suplimentare", a spus Nica. El a aratat ca in cadrul sedintei coalitiei s-a decis ca ministrul Ilie Sarbu sa prezinte miercuri in guvern o strategie de urgenta pentru extinderea, acolo unde este posibil, a sistemelor de irigatii si pentru punerea acestora in functiune, astfel incat suprafetele irigate sa fie cat mai mari. Ilie Sarbu spunea saptamana trecuta ca seceta si inghetul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale in toamna si primavara, din suprafata totala de sapte milioane de hectare.
El anunta posibilitatea declararii starii de calamitate. "Din ceea ce s-a centralizat la minister pana in dimineata aceasta, avem afectate 1-1,054 milioane de hectare, unele in proportie de peste 50%, iar altele sub acest procent. Vom lua legatura cu Institutul National de Meteorologie. Ei sunt cei care pot emite documentatia, ca sa putem declara stare de calamitate. Oricum, vom avea calamitate, pentru ca iunie se anunta cea mai secetoasa luna", afirma Sarbu. Ministrul a declarat ca seceta nu va determina cresterea pretului produselor alimentare si ca efectele acesteia nu se resimt.

Programul de irigatii vine prea tarziu

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustine ca acest program de irigatii vine prea tarziu si nu mai poate salva nimic din culturile afectate deja. "Starea de calamitate este iminenta, seceta s-a instalat deja pe multe suprafete cultivate, mai ales in sud-estul tarii, asa ca nu vad cum ar mai salva acest program suprafetele agricole afectate. Noi avem nevoie de o strategie in toata agricultura, nu numai in sistemele de irigatii, pentru ca sunt probleme peste tot. Daca s-ar extinde sistemele de irigatii ar fi foarte bine, dar pentru culturile de anul viitor, ca acestea de acum sunt deja distruse. Oare de ce nu modernizeaza sistemele existente deja? Daca ar fi reabilitate, ar putea ajunge la trei milioane de hectare irigate, si nu doar 560.000, care si astea sunt irigate pe hartie", a declarat Marcel Cucu, presedintele LAPAR. Acesta a adaugat ca punerea in functiune a canalului Siret-Baragan ar putea fi colacul de salvare pentru agricultura, doar ca vom mai avea de asteptat pana se va face acest lucru. De aceeasi parere este si presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), care ne-a spus ca guvernantii incearca sa caute un "tap ispasitor" pentru faptele lor. "Cum sa vii tu sa faci o strategie a sistemelor de irigatii, cand seceta e deja instalata in multe zone din tara? Ce sa mai salvezi acum? Eu cred ca acesti indivizi din guvern incearca sa caute un tap ispasitor pentru faptele lor. Domnul Sarbu are foarte multe de facut in agricultura, nu putem sa-i cerem in doar patru luni de mandat sa refaca ce au stricat altii in 20 de ani", a declarat, tot Dragos Frumosu, presedintele FNSIA.

Eficienta sistemului este nula

In plus, Dragos Frumosu a mentionat ca "nu avem despre ce program sa vorbim cand bugetul agriculturii este foarte mic". "Sansa de realizare a acestui program este zero, nula, pentru ca nu stiu cu ce bani se va face acest sistem. Pentru agricultura, 2009 ar putea fi anul in care o vom distruge in totalitate. Problema secetei, dar si cea a despaduririlor ilegale au fost puse mereu, cu toate astea inca nu s-a facut nimic. Sunt in Comisia de dialog social de la Ministerul Agriculturii de peste zece ani si in fiecare an vorbim acelasi lucru, cerintele noastre sunt aceleasi de la an la an si cred ca vor mai fi si de acum incolo. Nimic nu se face, plecam acasa doar cu promisiuni si cu ele ramanem", a subliniat presedintele FNSIA.

Suprafetele agricole sunt deja distruse

Marcel Cucu a declarat ca "in acest moment sunt afectate majoritatea culturilor agricole, de la grau la porumb si asa mai departe". "In acest an vom avea si grau bun, si grau prost. Toate culturile agricole sunt in curs de uscaciune", a explicat presedintele LAPAR.
"In acest an vom avea o recolta de 60% din ce am avut anul trecut, daca nu si mai putin. Putem vorbi de o recolta agricola numai atunci cand ea se afla in hambare. Nu putem sa facem estimari de la inceputul anului, cand nici nu sunt insamantate terenurile, ca ne putem trezi prin iulie cu o grindina si sunt spulberate toate prognozele. Cand se va anunta starea de calamitate, oamenii va trebui despagubiti si sa vad atunci de unde va mai scoate guvernul alti bani. Dar, tinand cont de prognozele meteorologice, precum si de faptul ca in multe zone nu a mai plouat de foarte mult timp, culturile agricole de anul acesta sunt afectate aproximativ in totalitate", a afirmat si Dragos Frumosu.