Taranii care detin una-doua vaci si vand lapte sunt obligati sa noteze cantitatile in "Caietul Fermierului", pe zile, in timp ce fermierii care comercializeaza peste 5.000 kg/an trebuie sa inscrie produsele lactate vandute si echivalentul de lapte folosit in obtinerea lor, pe baza unei formule matematice.
Modelul "Caietului Fermierului" a fost stabilit prin ordin al ministrului Agriculturii si este un document care trebuie completat obligatoriu de toti fermierii care detin cota de lapte pentru vanzari directe. Caietul este de doua tipuri, in functie de cota alocata fermierului. Astfel, fermierii care au o cota mai mica de 5.000 kg, adica au una sau doua vaci (media anuala de productie pe cap de vaca este, in Romania, de circa 3.500 de litri anual - n.n.), vor nota cantitatile de lapte comercializate, pe zile, numarul de vaci detinute, de la o luna la alta si cantitatea totala de lapte vanduta direct intr-un an. Cand trag linia pentru a completa randul de jos al tabelului, reprezentand cantitatea vanduta in total intr-o luna, taranii vor nota cantitatea exprimata atat in litri, cat si in kilograme. Daca au o cota mai mare de 5.000 kg, fermierii vor completa mai multe rubrici, iar operatiunea de inscriere se complica, taranul fiind nevoit sa apeleze chiar la formule matematice. El va nota intr-un tabel laptele si produsele lactate (cas, unt, smantana, cascaval, telemea) vandute, dar si cantitatile folosite in propria gospodarie (categorie in care intra laptele consumat zilnic in familie, cel pentru vitei, "laptele distrus" si cel livrat fabricilor). La completarea celui de-al doilea tabel, numit centralizator anual, taranul va fi nevoit sa apeleze la formule matematice. Pe langa operatiunea simpla de adunare, necesara pentru a scrie cantitatile vandute in total in fiecare luna, el va trebui sa calculeze echivalentul in litri de lapte al produselor vandute lunar.
Care sunt cantitatile echivalente?
Pentru reusita inregistrarii, fermierii au la dispozitie o serie de cantitati echivalente, dupa cum urmeaza: "1 litru de lapte - 1,03 kg lapte; 1 kg de branza telemea - 7 kg de lapte; 1 kg de cas - 9 kg de lapte; 1 kg de cascaval -12 kg de lapte; 1 kg de iaurt - 1 kg de lapte; 1 kg de unt - 22,50 kg lapte; 1 kg de smantana - vezi formula", se arata in modelul de caiet. Potrivit formulei, un kilogram de smantana este echivalentul a 26,3 kg de lapte inmultit cu procentul de grasime al smantanii, iar rezultatul se imparte la 100. Ordinul nu mentioneaza insa cum determina taranul procentul de grasime al smantanii. Numarul total de producatori care detin cote de lapte pentru vanzari directe este de peste 620.000, majoritatea taranilor fiind inregistrati cu cantitati sub 5.000 kg pe an.