Harta cadastrala reala a Baniei va fi gata in aceasta vara. Craiova este al treilea oras din tara care va bene-ficia de un cadastru complet cu aplicatii tridimensionale. Specialistii sustin ca pe un astfel de plan se poate zari si numarul de inmatriculare al masinii.

Bania va fi fotografiata din avion in aceasta luna, pentru definitivarea planurilor cadastrale. Inceput in 2005, cadastrul Craiovei nu reflecta in 2009 realitatea din teren. Urbanistii Primariei Craiova si reprezentantii firmei Geotop 2001 au stabilit ca, pana in august 2009, cadastrul sa fie finalizat in sensul reprezentarii fidele a starii din teren. "Din 2005 si 2006, cand au fost efectuate ultimele inregistrari si masuratori, in municipiu a avut loc o explozie imobiliara. Teoretic, in prezent putem spune ca avem cadastru, insa, practic, nu e asa, fiindca in oras au aparut noi zone locuite, de zeci si sute de hectare. Un astfel de cadastru nu mai e folositor. Noi am solicitat in noiembrie anul trecut actualizarea, incepand din aceasta primavara", a spus arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta a precizat ca firma Geotop 2001 s-a angajat sa realizeze planuri cu echipamente de ultima generatie, in sistem de vizualizare tridimensional, utile in cazul masurarii volumelor, a inclinarii etc. "Intr-un astfel de plan se poate vedea pana si numarul de inmatriculare al masinii", a mentionat Diaconescu.
Directorul tehnic al Geotop 2001, Daniel Popescu, spune ca realizarea acestor harti se face in urma unui zbor la 500 de metri inaltime, costa mult mai putin decat elaborarea planurilor cu informatii din masuratori si este mult mai rapida. "Noi consideram ca, pana la sfarsitul verii, Craiova o sa aiba o harta reala moderna", a afirmat Daniel Popescu. Pana acum, doar la Iasi si la Targu Mures au fost realizate astfel de lucrari.

Imaginea costa

Contractul pentru realizarea cadastrului imobiliar-edilitar si a bancii de date urbane, in valoare de 8,2 milioane de lei, a fost incheiat in 2005 intre Primaria Craiova si Centrul National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledetectie Bucuresti. Contractul a fost preluat in noiembrie 2008 de Geotop 2001, intrucat centrul de geodezie nu detinea aparatura si personalul specializat pentru indeplinirea cerintelor primariei. Prin actul aditional avizat de municipalitate, firmei Geotop 2001 SRL ii revine suma de 2,98 milioane de lei. Pentru intocmirea planurilor 3D, costurile urmeaza sa fie suplimentate printr-un act aditional, insa numai dupa stabilirea bugetului local. "Nu am estimat costul final, dar cu siguranta este mai mic decat jumatate din cat ne revine noua in acest contract", a spus Daniel Popescu, directorul tehnic al Geotop 2001 SRL.