Pentru finalizarea proiectului cablului submarin de transport de electricitate dintre Romania si Turcia, companiile Transelectrica si TEIAS (Turcia) vor semna in perioada urmatoare un al doilea memorandum, potrivit NewsIn.
Acesta va consta in efectuarea a doua studii, unul de fezabilitate si unul de afaceri asupra proiectului cablului submarin. Semnarea memorandumului a fost stabilita in urma unei intalniri pe care ministrul Economiei, Codrut ßeres, a avut-o cu omologul sau turc. Studiul de fezabilitate va analiza caracteristicile tehnice ale constructiei cablului, iar cel de afaceri va stabili nivelul investitiilor, precum si durata de recuperare a acestora, a declarat Codrut ßeres. Aceste studii vor fi finalizate pana la sfarsitul anului. In primul memorandum a fost inclus un studiu de oportunitate, care trebuia aprofundat.
ßeres a mai spus ca acest cablu va fi construit in maximum doi ani, urmand sa fie finalizat in 2009. Costurile de constructie a cablului sunt estimate la 400 de milioane de euro.
Ministrul ßeres a mai adaugat ca pe agenda intalnirilor avute cu autoritatile turce a fost discutat si subiectul gazoductului Nabucco, care are unda verde, in urma semnarii protocolului dintre cele cinci state implicate. El a precizat ca in 2008 vor fi demarate lucrarile de constructie a conductei de transport de gaze naturale. (S.N.)