20 de organizatii nonguvernamentale din Oltenia vor cauta finantare de la companii locale pentru proiecte simple, de dezvoltare a comunitatilor. ONG-urile pot face locuri de joaca pentru copii, pot repara podete, gardul cimitirului etc.

Centrul de Resurse pentru Organizatiile Nonprofit din Oltenia (CRONO) a lansat ieri, la Craiova, proiectul "Reteaua de organizatii rurale din Oltenia - ROCO" si care presupune sprijin pentru 20 de ONG-uri din Oltenia pentru a intocmi proiecte de finantare pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Au fost prezenti la eveniment reprezentanti ai unor astfel de structuri din Dolj (Ostroveni, Castranova, Urzicuta, Malu Mare, Calarasi), din Olt (Iancu Jianu si Gradinari), Gorj (Pestisani), Mehedinti (Eselnita) si altele. Practic, 20 de ONG-uri dintre cele mai active din zonele rurale ale Olteniei sunt sprijinite sa intocmeasca proiecte pentru comunitatile pe care le reprezinta.
"Li se ofera gratuit servicii de contabilitate si sprijin pentru colectarea de fonduri", a spus coordonatorul proiectului, Nicolae Cuta, care este si director executiv al CRONO. Proiectul are o valoare de 105.000 de dolari (din care grantul este de 85.000 de dolari), este finantat de CEE Trust - o organizatie americana a societatii civile pentru Europa Centrala si de Est si va fi implementat in perioada aprilie 2009 - iulie 2010.
Practic, un ONG dintr-o comuna doreste sa realizeze ceva necesar comunitatii rurale din zona. Atunci, organizatia nonprofit va intocmi un proiect de finantare cu care trebuie sa convinga firmele locale sa doneze fonduri pentru a fi pus in practica respectivul proiect. Reprezentantii organizatiilor nonprofit se vor "lupta" pentru proiecte. "Incurajam initiativa CRONO si ne vom mobiliza in vederea scrierii si implementarii unor proiecte la nivel de comuna. Noi am mai atras fonduri pentru trei proiecte si, in general, primaria accepta cofinantarile pe care le solicitam pentru proiecte comunitare", a spus George Duta, director executiv al Asociatiei de Dezvoltare Rurala Castranova, totodata si directorul scolii din localitate.

Prima bursa a comunitatilor rurale, in plina criza

La inceputul lui 2010 "va avea loc prima bursa a proiectelor intocmite de comunitatile locale. Fiecare ONG dezvolta cate un proiect si il prezinta finantatorului privat. Firma poate sa-si aleaga un proiect pe care sa-l finanteze partial sau integral. Noi propunem ONG-urilor sa intocmeasca proiectele mici, de 2.000-3.000 de euro, care sa gaseasca rapid finantare si sa fie sponsorizate chiar de un singur finantator. Din experienta de acum doi ani de la Bucuresti, unde a fost organizata o astfel de bursa, au existat proiecte de valoare prea mare care nu si-au gasit finantare totala si nu au putut fi puse in practica", a spus Cuta. Initial, responsabilii CRONO au recunoscut ca este dificil sa obtii astfel de finantari si pe perioade de normalitate, cu atat mai mult in perioada de criza. Membrii Retelei de Organizatii Rurale din Oltenia (ROCO) spera totusi ca in vremuri de contractie economica exista companii locale care au programe de responsabilitate sociala, iar bursa de proiecte ale comunitatilor locale este un prilej pentru a-si fideliza clientii.
Ce pot face ONG-urile pentru societatea civila
Organizatiile nonprofit nu au rolul sa preia atributiile primariilor, ci pot face alte proiecte utile comunitatii, spun specialistii de la CRONO: amenajarea de locuri de joaca pentru copii, repararea unui podet din comuna, a gardului de la cimitir etc. Sunt acceptate acele proiecte pe care le cere comunitatea.