Romaniei i s-a recomandat de catre oficiali europeni crearea unei burse a pestelui la Tulcea si reducerea numarului de organizatii de producatori din domeniul pescuitului si acvaculturii, de la 73 la 5, se arata intr-un comunicat emis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). Bursa din Tulcea, pentru zona Deltei Dunarii, va functiona pe principiul cererii si ofertei, in paralel cu puncte de debarcare si centre de prima vanzare existente. Pe langa constituirea bursei pestelui de la Tulcea, se are in vedere si infiintarea portului pescaresc Midia, la Marea Neagra.
Romania va mai trebui, de asemenea, sa ajunga la un numar de cinci organizatii de producatori, care sa fie recunoscute la nivel comunitar. Oficialii europeni au aratat ca in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene sunt recunoscute 170 de organizatii de producatori in domeniul pescuitului si acvaculturii. Un exemplu este Spania, unde exista 200 de centre de prima vanzare, fiind recunoscute 39 de organizatii de producatori si se preconizeaza reducerea numarului la 32. Reducerea numarului acestor organizatii este sustinuta prin faptul ca dispersia organizatiilor de producatori afecteaza elaborarea unor strategii comune de respectare a interesului producatorilor si reduce accesul acestora la asistenta comuni-tara.
Expertii europeni au mai recomandat ca realizarea si administrarea unor centre mari de prima vanzare sa se faca de catre ANPA, administratorul din partea statului a resurselor acvatice vii. De asemenea, acestia considera ca este benefica crearea conceptului de "cumparator autorizat", care are autorizarea administratorului din partea statului de a cumpara de la aceste centre de prima vanzare. In acest fel pot fi verificate speciile si cantitatile cumparate si se limiteaza vanzarile de pe piata neagra.