Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca ( AJOFM) Galati a inceput recent verificarea celor 32 de societati comerciale care au luat in anul 2001, in baza Legii 1 din 1991, credite in valoare totala de 39,249 miliarde de lei pentru a constata daca firmele respective au indeplinit obligatiile ce le reveneau potrivit actului normativ



Din cele 12 firme controlate pina acum, inspectorii AJOFM Galati au descoperit faptul ca doua dintre ele, Melcret AT SRL si Larissa SRL, nu au respectat una din conditiile impuse pentru obtinerea creditului, respectiv sa mentina timp de 3 ani toti somerii pe care i-au angajat in momentul primirii imprumutului. Datorita acestui fapt, Melcret AT SRL a fost obligata sa plateasca o penalitate de 150 milioane de lei, iar Larissa SRL va trebui sa achite o penalitate de 350 milioane de lei.



Scurt istoric al creditarii pe baza Legii 1



Conform prevederilor Legii 1 din 1991, societatile comerciale puteau obtine de la AJOFM Galati credite cu o dobinda avantajoasa pentru aprovizionarea cu materii prime (termenul de rambursare fiind un an de zile ) sau pentru cheltuieli de capital, perioada de restituire a imprumutului fiind in acest caz de 3 ani de zile. Pentru fiecare 50 de milioane de lei imprumutati, firma trebuia sa angajeze o persoana pe care sa o mentina in cimpul muncii timp de trei ani, jumatate din numarul total al noilor angajati trebuind sa fie someri. Astfel, pentru un credit in valoare de 300 milioane de lei, firma trebuia sa angajeze 6 persoane, din care 3 someri, pe care sa-i mentina la serviciu timp de 3 ani de zile de la data obtinerii imprumutului. In cazul in care nu respectau aceasta obligatie impusa de Legea 1, firmele trebuia sa plateasca o penalitate de 50 milioane de lei pentru fiecare somer care nu a fost mentinut pe statele de plata timp de 3 ani de zile. Practic, valoarea penalitatii este egala cu creditul acordat pentru acel loc de munca creat si neocupat, care este de 50 milioane de lei.



Melcret AT, obligata sa plateasca 150 milioane de lei



Verificarile efectuate de inspectorii AJOFM Galati au scos la iveala faptul ca Melcret AT SA nu a respectat obligatia de a mentine timp de 3 ani in cimpul muncii pe toti cei 15 someri pe care i-a angajat dupa obtinerea imprumutului. Astfel, Melcret AT SA a contractat in august 2001, in baza Legii 1 din anul 1991, un credit in valoare de 1,5 miliarde de lei pentru achizitionarea de materii prime. Melcret AT SA a rambursat creditul intr-un an de zile, dar nu i-a mentinut timp de 3 ani pe toti cei 15 someri pe care i-a angajat dupa obtinerea imprumutului. Astfel, trei din cei 15 someri au fost angajati doar timp de 2 ani, respectiv in perioada august 2001- august 2003, in conditiile in care data limita era septembrie 2004. Pentru cei trei someri care nu au fost mentinuti timp e 3 ani de zile, Melcret AT SA a fost obligata sa plateasca o penalitate de 150 milioane de lei.



Larissa SRL n-a respectat obligatiile asumate



Larissa SRL, societate al carei obiect de activitate este panificatia, a obtinut in anul 2001 un credit in valoare 650 milioane de lei, pe care l-a rambursat intr-un an de zile. Conform prevederilor Legii 1 din anul 1991, firma a angajat 13 persoane, din care 7 someri. Deoarece cei 7 someri au fost angajati doar 5 luni de zile, respectiv in perioada august- decembrie 2004, firma Larissa SRL a fost obligata sa achite pentru fiecare somer o penalitate de 50 milioane de lei, respectiv 350 milioane de lei.