Gandul.info : Bulgaria propune construirea unui POD NOU intre Giurgiu si Ruse

Bulgaria propune construirea unui nou pod intre Giurgiu si Ruse, a anuntat, sambata, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale Liliana Pavlova in cadrul conferintei "Strategia Dunarii - o posibilitate de construire a regiunilor din Europa", informeaza Agerpres.
Forumul are loc in orasul Ruse, iar propunerea Lilianei Pavlova a fost intampinata cu aplauze de catre cei prezenti in sala. Pavlova a spus ca autostrada care va fi construita intre Ruse si Svilengrad, la granita cu Turcia, va necesita un nou pod la Dunare sau, cel putin, largirea celui existent.
Intrebata de Agerpres daca Bulgaria va incerca sa obtina finantare din Qatar si pentru pod, asa cum a facut in cazul arterei rutiere Ruse-Svilengrad, Pavlova a spus ca aceasta este una dintre posibilitati, cealalta optiune fiind ca proiectul sa fie finantat prin programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria. O propunere in acest sens a fost deja adresata guvernului roman, a precizat Pavlova. Ea a amintit ca premierul bulgar a invitat Romania sa se alature proiectului de autostrada care va lega Romania de Turcia, traversand Bulgaria intre orasele Ruse si Svilengrad. Pavlova a mai amintit ca pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie finalizat podul de peste Dunare intre Calafat si Vidin, iar deja exista planuri pentru construirea a inca doua poduri intre Romania si Bulgaria, care vor lega Calarasi de Silistra si Bechet de Oreahov.
Primarul orasului Ruse Plamen Stoilov a multumit in numele concetatenilor sai pentru intentia de a construi un nou pod. Ruse este un centru care merita un al doilea pod peste Dunare, a subliniat el. Oficialul s-a declarat, totodata, foarte multumit de colaborarea cu autoritatile locale din Romania.
Conferinta conferintei "Strategia Dunarii - o posibilitate de construire a regiunilor din Europa" este cea de a doua organizata de europarlamentara bulgara Maria Nedelceva (Partidul Popular European), prima avand loc la Silistra in mai. Coorganizatori ai actualei actiuni sunt Ministerul Dezvoltarii Regionale de la Sofia si Fundatia germana Hanns Seidel. La conferinta participa ministrul bulgar al dezvoltarii regionale Liliana Pavlova si secretarul de stat roman in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Marcel Bolos, reprezentanti ai autoritatilor locale din Bulgaria, precum si ai sectorului nonguvernamental.
Statul Qatar a anuntat in luna mai ca demareaza un program ambitios de investitii in Bulgaria care va incepe prin depunerea a 200 milioane de dolari la Banca Nationala a acestei tari. Aflat la Sofia, premierul tarii arabe, seicul Hamad bin Jassim al-Thani, a declarat ca acest depozit va fi o dovada ca intentiile lor sunt cat se poate de serioase. Una dintre investitiile qatariote va fi in construirea unei autostrazi sau a unui drum expres cu doua benzi pe sens in locul soselei vechi intre Ruse si Svilengrad traversate in fiecare zi de circa 7.000 de vehicule, in majoritate tiruri si camioane. O parte din traseu cuprinde traversarea Muntilor Balcani, unde va fi construit un tunel cu lungimea totala de intre 3 si 7 kilometri. La acest proiect s-a alaturat si Turcia, dupa ce premierii Bulgariei, Turciei si Qatarului, Boiko Borisov, Recep Tayyip Erdogan si Hamad bin Jassim al-Thani, s-au intalnit in urma cu o luna in orasul Varna, pe malul Marii Negre.
In momentul de fata, Romania si Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toata lungimea portiunii comune a Dunarii - 470 km. Acesta se afla intre Giurgiu si Ruse si a fost inaugurat in anul 1954. Cel de al doilea pod de peste Dunare intre cele doua tari, cel intre Vidin si Calafat, se afla in prezent in constructie, urmand sa fie inaugurat la sfarsitul anului in curs sau cel mai tarziu la inceputul anului viitor.