Jucarii fara avertismente sau cu o etichetare doar de dragul de a fi, majoritatea cu abateri, au atras pentru toti agentii verificati de inspectorii de la Protectia Consumatorilor amenzi in cuantum de 15.500 de lei .

Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor au mers in controale la cei care comercializeaza jucarii. Verificarile au adus in prim-plan o serie de "stricaciuni" in aceasta materie. Jucarii fara marcaj de conformitate, fara etichete pe care sa fie afisate denumirea si adresa producatorului sau importatorului.

La capitolul etichetare s-a vazut clar ca aceasta a fost pusa doar ca sa fie. "Atentie, parti mici!", avertisment care si-ar fi gasit rostul daca era vorba despre o jucarie de acest gen, a devenit de-a dreptul inutil pentru ca era vorba despre un bumerang.

La fel s-a intamplat si in cazul unor etichete pe care erau trecute conditiile de intretinere, referindu-se la jucarii din material textil, uitand, de fapt ca eticheta era atasata pe obiecte din plastic. Cel mai tare a fost insa un importator din Satu Mare, care a mentionat pe etichetele jucariilor din plus "Spalarea interzisa".

Jucarii import China

Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Marioara Gatej, controlul in domeniul jucariilor a fost demarat la nivelul intregii tari. Inspectorii au verificat noua agenti economici, toti fiind sanctionati cu amenzi in valoare de 15.500 de lei.

"Majoritatea jucariilor verificate nu avea trecuta denumirea si adresa importatorului. De asemenea 90% dintre jucariile verificate erau importate din China. Am gasit jucarii fara marcajul de conformitate european, este vorba despre papusi muzicale si jucarii din material plastic. Am gasit produse fara avertismente, ma refer in special la jucariile cu baterii si la cele subacvatice, iar acolo unde existau, avertismentele nu erau traduse. Am verificat noua agenti economici si la toti am gasit produse cu abateri, mai exact dintre cele 218 bucati, 205 prezentau nereguli", ne-a declarat Marioara Gatej.

Reamintim ca o serie de controale a fost initiata si anul trecut cand cativa micuti au ajuns in spital dupa ce au inghitit parti din diverse jucarii.