Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras din Europa, in favoarea Belgradului, capitala Romaniei urcand pe locul 109 din 124 intr-un top mondial realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) referitor la costurile de trai.
Anul trecut, Bucurestiul ocupa pozitia 115, in timp ce Belgradul, care se afla acum pe locul 113, se plasa pe pozitia 111.
Cele mai scumpe destinatii au ramas si in acest an orasele din vestul Europei, acestea ocupand 16 din primele 20 de pozitii.
In ciuda cresterii costurilor de trai, Londra a avansat doar un loc in clasamentul primelor sapte destinatii, situandu-se in continuare in urma oraselor Tokyo, Osaka, Oslo, Paris, Copenhaga si Zürich. Cel mai ieftin oras din lume a ramas tot Teheran, la fel ca si in cazul ultimului clasament realizat in urma cu sase luni.
Aprecierea monedei euro fata de dolar a dus la cresterea costurilor de trai in orasele europene, evolutie vizibila in structura topului 20, unde sunt prezente doar patru destinatii din afara Europei. Intarirea euro a contribuit si la ridicarea oraselor mai accesibile, un exemplu in acest sens fiind Lisabona, cel mai ieftin oras din zona euro, care a urcat zece pozitii, pana pe locul 60.