Editia din octombrie a tIMOn gazduieste 51% din disponibilul de locuinte noi.
Necesarul de locuinte noi in Bucuresti este imens.
Astazi, 8 octombrie, se deschide a doua editie din aceasta toamna a targului imobiliar tIMOn, la World Trade Center. Targul va fi deschis de joi pana duminica, intre orele 10.00 si 19.00 si va reuni 51% din totalul de locuinte noi disponibile in Bucuresti finalizate sau in curs de finalizare pana in 2010. tIMOn caracterizeaza aceata perioada drept una istorica, in care, conform studiilor organizatorilor, preturile locuintelor au atins cel mai mic nivel. Pretul mediu pe metru patrat in cadrul acestei editii tIMOn reprezinta doar 55% din idicele BREI n.
Avand ca unitate de masura feed-backul ultimului targ, numarul de contracte semnate de dezvoltatori in ultimele doua saptamani si numarul de persoane real interesate de achizitia unui apartament in Bucuresti, tIMOn reuneste, intr-o editie exclusivista, 40 de expozanti si 4080 de unitati locative, toate finalizate sau cu finalizare in urmatorii doi ani. Scopul principal al acestui targ este acela de a aduce vizitatorilor cele mai bune si mai serioase oferte de pe piata, relevate de un pret mediu de sub 900€/mp. "Aceasta editie tIMOn va fi un element care sa faca diferenta in piata imobiliara. Am pregatit, pentru presa si pentru publicul larg, informatii concrete si coerente asupra situatiei din piata , am reunit specialisti care sa ne sustina declaratiile si suntem in masura sa demonstram ca cererea de locuinte noi in Bucuresti este imensa, ca preturile au scazut atat cat era posibil, ca marile companii au inceput sa vanda si ca acum este cel mai bun moment pentru achizitia unei locuinte. " (Vlad Vlasceanu, director tIMOn)
La tIMOn, preturile au atins minimul istoric
"Analizand cele 4080 de unitati locative disponibile in aceasta editie si ofertele speciale in perioada targului, am obtinut un pret mediu/mp de putin sub 900 €/mp, ceea ce inseamna 55% din valoarea indicelui BREI N comunicat in august 2009 (1647 euro/mp). Considerand ca sub acest nivel preturile nu pot scadea, am reusit sa obtinem si parghiile necesare cumparatorilor, modalitati cat mai flexibile de finantare, astfel incat ritmul de cumparare a locuintelor sa ajunga la un nivel normal, adaptat cerintelor pietei. " (Vlad Vlasceanu)
1 locuinta pentru 318 locuitori
"In acest moment, avem aproximativ 150 de proiecte anuntate in Bucuresti , din care 65% au mari sanse de finalizare, ceea ce inseamna ca, in 2011, vom avea un stoc de 17 235 locuinte noi in Bucuresti, din care 47% (8031 locuinte) mai sunt disponibile in acest moment. Raportat la numarul total de locuinte, vorbim de un procent de 0.88% , iar raportat la numarul de locuitori din Bucuresti si zonele periurbane (2 550 000) vorbim de un disponibil de o locuinta la 318 locuitori.
Locuintele noi disponibile : 0,88% din numarul de locuinte din Bucuresti
Conform INSSE in decembrie 2008, numarul total de locuinte existente in Bucuresti si zonele periurbane era de 908 372, ceea ce inseamna ca, pana in 2010, se vor fi construit 0,88% locuinte noi, raportat la aceasta cifra. Luand in calcul faptul ca durata de viata a unei locuinte ar trebui sa fie in jur de 50 de ani, ajungem la concluzia ca Bucurestiul are un stoc de locuinte aproape de varsta casarii.
Mai mult de 1,1 bucuresteni folosesc aceeasi camera
Daca raportam numarul total de camere existente in acest moment (2.326.581) si daca presupunem ca acestea ar fi locuibile si locuite rezulta ca, in acest moment, 1,1 locuitori ai Bucurestiului folosesc aceeasi camera.