Comisia de Supraveghere a Asigurarilor i-ar putea lasa pe brokerii de RCA fara obiectul muncii la urmatoarea norma pe care o va emite. Si asta pentru ca unii intermediari care vand polite in numele unui asigurator dispar cu tot cu bani, lasand cu buza umflata atat pe clienti, cat si pe asiguratori, potrivit reprezentantilor companiilor de asigurari.
"La urmatoarea norma, brokerii de RCA s-ar putea sa nu mai fie", a declarat ieri presedintele comisiei, Angela Toncescu, in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari. Declaratia acesteia vine in completarea afirmatiilor lui Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR). Constantinescu a adus in discutie problemele majore create de intermediarii de asigurari RCA care uita sa-si indeplineasca unele din datoriile esentiale.
Presedintele UNSAR a amintit in acest sens intermediarii care vand polite in numele unui asigurator si dispar cu tot cu bani. "Noi, societatile de asigurari, ne trezim ca avem un client care reclama o dauna si nici nu stim ca figureaza in portofoliul de clienti ai societatii, pentru ca polita n-a ajuns niciodata la noi", a explicat Constantinescu. Pentru ca normele obligatorii ale pietei de asigurari sa fie respectate, CSA va interveni cu masuri dure si pentru brokeri, a avertizat Aurelia Cristea, reprezentanta a Comisiei. Cristea a subliniat importanta calificarii profesionale continue a brokerilor. Presedintele CSA a mai spus ca in Romania exista circa 400 de brokeri. Toncescu a adaugat ca in fiecare saptamana CSA mai autorizeaza doi-trei brokeri. Cresterea numarului de borkeri in asigurari este foarte mare, avand in vedere ca in 2002 existau doar 145, potrivit lui Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). In pofida acestor cresteri, ponderea primelor intermediate de brokeri reprezinta doar 20% din totalul pietei, dupa cum a apreciat un alt membru UNSICAR. Acesta a aratat ca in Europa ponderea primelor subscrise de brokeri reprezinta 75-80% din totalul pietei.
Pe de alta parte, presedintele UNSAR sustine ca numarul actual de brokeri, circa 400, este prea ridicat pentru actuala dimensiune a pietei asigurarilor. Cu toate acestea, veniturile din comisioane ale brokerilor de asigurari au crescut spectaculos anul trecut, fiind mai mari cu 60% fata de 2005, cumuland la 72 de milioane de euro, potrivit datelor UNSICAR.

Brokerii vor subscrie mai multe prime

In ciuda problemelor create de brokerii RCA, majoritatea reprezentantilor din domeniu sustin cresterea volumului primelor brute subscrise de brokerii in asigurari. Daca in 2006 volumul acestor prime s-a ridicat la 288 de milioane de euro, pentru 2007 UNSICAR preconizeaza ca brokerii vor intermedia prime de 350-400 de milioane de euro. Si presedintele UNSAR apreciaza ca gradul de intermediere in asigurari va continua sa creasca. Aceasta, datorita in principal majorarii investitiilor straine in Romania, a adaugat Constantinescu. "Investitori sunt familiarizati cu termenul de asigurare si nu trebuie sa mai fie convinsi sa incheie o polita. Practic, vor cauta furnizori de polita", a explicat Constantinescu.