Membrii Asociatiei Brokerilor au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute Codul de conduita privind protectia datelor cu caracter personal si au discutat proiectul Codului de etica, care va fi supus aprobarii membrilor asociatiei la urmatoarea adunare generala, in toamna.
Potrivit lui Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Codul vizeaza practicile incorecte. La randul sau, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat Agentiei NewsIn ca prin acest Cod se fixeaza relatia broker-investitor.
Codul de conduita include principiile prelucrarii datelor cu caracter personal de catre societatile de servicii de investitii financiare membre ale Asociatiei Brokerilor, norme despre legalitate, transparenta si responsabilitate.
Legitimitatea colectarii informatiilor, a dezvoltarii si stocarii datelor, securitatea prelucrarii datelor, dreptul la acces la date, solutionarea plangerilor sunt alte elemente incluse in acest cod.
Codul aduce suplimentar fata de regulamentele existente aspecte ce tin de corectitudinea relatiilor brokerilor cu clientii, prioritatea ordinelor primite de la clienti, modul de realizare a legaturilor cu clientii, precum si relatiile de conlucrare in piata, de respect reciproc intre companiile de brokeraj.
"Nu este propriu ca un cod sa aiba sanctiuni", a aratat Septimiu Stoica, adaugand ca incalcarea codului inseamna de fapt izolarea de catre piata. O alta problema discutata de catre membrii Asociatiei Brokerilor a fost elaborarea, pana la jumatatea lui august, a unui proiect de strategie pe termen de minimum trei ani pentru dezvoltarea segmentelor ce compun piata financiara nonbancara.
In ceea ce priveste Codul de etica, presedintele BVB a afirmat ca acesta este in faza de proiect si urmeaza sa fie imbunatatit, pe baza propunerilor brokerilor.