Oamenii de afaceri de origine araba controleaza domenii ample de activitate, cum ar fi transporturi, târguri si spatii de depozitare, constructii si imobiliare, restaurante, piata valutara, jocuri de noroc. Sa nu uitam de cea mai "grasa" afacere, Electroputere, care a intrat pe mâna unor întreprinzatori din Arabia Saudita.
 În urma cu 20-25 de ani, România devenise un adevarat paradis pentru cetatenii arabi care doreau sa studieze aici. Cum Craiova este un centru universitar cu istorie, foarte multi arabi si-au facut facultatea în Banie si au decis sa ramâna în Dolj. Daca la început erau cunoscuti drept "valutistii" de pe strada Nanterre sau de pe Calea Bucuresti, acum
si-au dezvoltat afaceri fie directe, de familie, fie prin interpusi români sau tot arabi. Brandurile rezultate sunt românesti, dar afaceristii au alte origini. Fie ca provin din Arabia Saudita, din Iordania, Siria, Iran sau Maroc si au devenit cetateni români, arabii controleaza ample domenii economice din Craiova. GdS a inventariat ce afaceri au arabii craioveni la vedere si ce domenii de activitate au avut priza la acesti cetateni de origine straina.Cea mai noua afacere perfectata cu statul român este Electroputere Craiova, cumparata de sauditii de la Al-Arrab Constructing Company, firma ce are printre domeniile de activitate importante si investitiile imobiliare. Afaceristii din Arabia Saudita si-au "implantat" zilele trecute doi oameni, tot de-ai lor, în Consiliul de Administratie de la Electroputere. Unul dintre noii membri în forul de conducere al Electroputere este controversatul iordanian Fathi Taher. 
"Mai oltean decât oltenii" Mahmud Obeidat are afaceri complexe în domenii de activitate din cele mai diverse, dar business-ul predominant este în constructii. Obeidat are spatii de depozitare si pentru birouri, agentie imobiliara si, mai nou, birou de brokeraj în domeniul financiar-bancar (intermedieri credite). Afacerile lui cuprind si constructiile de locuinte. La origine iordanian, Obeidat considera ca este "mai oltean decât oltenii, pentru ca stau de 28 de ani în Craiova. Cea mai noua afacere a mea este un birou de intermedieri bancare. Este o chestiune mai noua în Craiova, care începe sa prinda la oameni. Construim si blocuri de locuinte".  
Fratii Bacriz domina transporturile Tot iordanieni la origine, cei trei frati Bacriz (Mahmoud, Imad si Ahmed) s-au specializat pe constructii si transporturi. Masinile de mare tonaj ale fratilor Bacriz au transportat balast pentru constructii multi ani. De notorietate este transportul public de persoane, considerat de multi drept un monopol privat în Craiova. Fratii Bacriz sunt la concurenta acerba cu RAT Craiova, din subordinea administratiei locale. Bani frumosi scot fratii Bacriz si din târgul pe care îl controleaza prin firma Sucpi SA. Ahmed Bacriz a declarat, pentru GdS, ca închirierea de spatii în Sucpi si transportul local aduc cele mai mari venituri familiei. Ahmed Bacriz sustine ca a ramas în Craiova "pentru ca avem iubire pentru poporul oltean". În acelasi mod face bani si Sani Quffa, care detine târgul Banie. Alti cetateni de origine araba investesc în cazinouri. Este si cazul lui Jahani Farid, cunoscut sub numele de Paul "Valuta", despre care se vorbeste ca ar controla "Casa Zamfirescu" Jahani Farid neaga însa ca ar mai avea vreo afacere în zona: "nu mai am nici o afacere în Craiova. Sunt aproape în pragul falimentului. Nu mai merge nimic".  
Arabi mai mititei Cei mai multi dintre cetatenii arabi sau români de origine araba au mici afaceri în domeniul comertului sau al alimentatiei publice. Spre exemplu fast-food-urile Omar din preajma Spitalului de Urgenta din Craiova, dar si cele ale confratilor sai de pe Unirii sau de prin centrul urbei. Mai sunt medicii arabi care si-au deschis cabinete particulare, micii comercianti de produse alimentare, angrosistii etc.  
Disparuti din top Cine nu cunoaste cazul parcarilor din Craiova pe care pusese mâna firma Cronos Impex, controlata de sirianul Mohamed Al Orfahli (70% din actiuni)? Ceilalti actionari ai firmei sunt, potrivit Registrului Comertului, Isaaf Al Orfahli (7,5%), Ferdous Al Jabban (7,5%) si Samer Al Jabban (7,5%) si Wael Al Jabban (7,5%). Dupa ce s-a reziliat contractul cu Primaria Craiova în privinta parcarilor, despre activitatile economice ale sirianului Mohamed Al Orfahli nu s-a mai auzit mare lucru. Contactat telefonic, Orfahli nu a dorit sa comenteze: "Nu cred ca e important ce afaceri mai am eu. Nu vreau sa comentez".