Afacere suspecta cu terenuri langa Parcul Tineretului din Lunca. Primaria se pregateste sa cumpere baza sportiva Constructorul, de peste sapte hectare, de la o batrana de 83 de ani, motivand ca vrea sa extinda parcul. Ciudatenia este ca femeia doar ce cumparase respectiva suprafata de pamant cu 300.000 de euro in urma cu sase luni de la nepotul sau, Razvan Ovidiu Tugui, fiul lui Emil Tugui, fostul patron al firmei Coremi.

Afacerea pe care o pune la cale Primaria Craiova ridica mari semne de intrebare. Suspiciunile incep chiar de la intentia de a cumpara teren aflat la o aruncatura de bat de groapa de gunoi de la Mofleni. In proiectul de hotarare de consiliu, initiat de primarul Antonie Solomon, ce va fi supus maine aprobarii consilierilor locali, se spune ca Gherghina Raymonda-Rosalia si-a exprimat intentia de a vinde municipalitatii baza Constructorul printr-o adresa din 16 decembrie 2009. Potrivit raportului care insoteste proiectul de hotarare, pe cele sapte hectare de teren se gasesc mai multe constructii, statii de pompare, doua bazine de inot, inclusiv un teren de fotbal. "Prin achizitionarea acestei proprietati (...) vor fi suplimentate activitatile de agrement, recreere, sport, turism ce sunt urmarite a fi create in cadrul Parcului Tineretului", isi motiveaza primaria intentia de cumparare.

Intrebari fara raspuns

Prima. De ce vrea primaria sa extinda Parcul Tineretului catre groapa de gunoi? Surse din primarie au precizat ca scopul cumpararii terenului ar fi extinderea parcului acvatic acoperit, in valoare de 18 milioane de euro. Numai ca primaria a scos deja la licitatie proiectul parcului, iar fondurile europene cu care va fi sustinut proiectul au fost aprobate pe o anumita suprafata de teren care nu o include, evident, pe cea propusa spre cumparare.
A doua. De ce vrea sa vanda Gherghina Raymonda-Rosalia terenul la doar sase luni dupa ce l-a cumparat cu 300.000 de euro? Si a treia. De unde a avut o femeie de 83 de ani o suma uriasa si pentru un om de afaceri, daramite pentru o pensionara care traieste intr-o garsoniera de 39 de metri patrati?
A patra. De ce a vandut Razvan Tugui terenul unei batrane si nu direct Primariei Craiova, care, iata, este gata sa sara cu banul pe oricine ii propune sa cumpere teren? Am incercat sa vorbim cu cei implicati in tranzactie, dar, in loc sa ne lamureasca, mai mult au sporit misterul si din cauza faptului ca spusele lor se bat cap in cap.

Bunica-minune

Pentru inceput trebuie spus ca Razvan Tugui i-a vandut bunicii lui cele sapte hectare de teren si acareturile de pe el pe 17 iunie 2009. Conform contractului de vanzare-cumparare, Razvan Tugui a dobandit baza sportiva printr-o conventie de dare in plata, ceea ce inseamna ca, in locul unor bani pe care ii avea de recuperat, a acceptat sa primeasca terenul. Revenind, in contract se precizeaza ca Razvan a primit de la Raymonda-Rosalia 250.000 de euro in transe incepand cu luna decembrie 2008, iar diferenta de 50.000 de euro - chiar in ziua autentificarii contractului la notarul Papa Eugenia. Avocatul care a redactat contractul este Diana Calin, avocata stagiara la acea vreme la cabinetul avocatului Dragos Ghinescu din Craiova. La sase luni de la data cumpararii, batrana s-a hotarat brusc sa vanda primariei, care a si acceptat pe loc. Pe cati bani nu se stie inca, deoarece, daca proiectul de achizitionare a bazei va trece de consilierii locali, va fi infiintata o comisie de evaluare care va stabili valoarea reala a terenului.

Declaratii contradictorii

Contactat telefonic, Razvan Tugui s-a aratat surprins ca femeia careia ii vanduse terenul vrea sa-l vanda mai departe. Nu a suflat o vorba ca este vorba despre bunica sa, ba chiar a spus ca este o straina si ca nu mai stie nimic de ea. "Vrea sa vanda? Zau? Eu nu am mai vorbit cu aia. E straina, eu cred ca e italianca, a venit cu un nepot, var, nu stiu ce era. Nu stii cu cat il vinde?", a intrebat Razvan Tugui, care a precizat ca nu poate fi vorba de o suma mare, deoarece "valoarea terenului este slaba". Aceasta a fost singura discutie cu Razvan, deoarece, desi s-a oferit sa ne dea detalii mai tarziu, nu a mai raspuns la telefon. Convorbirea cu Gherghina Raymonda-Rosalia a fost insa suculenta. Mai intai am incercat sa stam de vorba cu ea fata in fata, dar nu ne-a deschis usa, spunand ca nu se simte bine si ca sa o sunam la telefon. Ceea ce am si facut. La inceput, proprietara de 83 de ani a bazei sportive Constructorul a spus ca nu poate spune pretul la care vrea sa vanda. "Asteptati un pic, ca trebuie sa ma consult un pic si va spun dupa aceea", a declarat ea telefonic. "Intr-adevar, ma reprezinta un nepot. Trebuie sa-l caut pe el mai intai. Cum sa nu va spun numele lui: Razvan Ovidiu Tugui", a mai spus bunica lui. Apoi au inceput contradictiile. Referindu-se la teren, Gherghina a spus ca nu l-a cumparat. "Nu l-am cumparat. E al meu (terenul - n.r.) de foarte mult timp, dar l-am delegat pe el (nepotul - n.r.) sa faca treaba asta pentru mine. Va deranjeaza cu ceva ca l-am cumparat de la nepotul meu?". Dupa cateva ore, Gherghina Raymonda-Rosalia s-a razgandit. Razvan Tugui nu mai este nepotul ei. "Ce, trebuia sa va spun dumneavoastra, daca nu va cunosteam? V-am spus un lucru care nu este corect. Razvan Tugui nu este nepotul meu", a afirmat bunica, apoi a continuat contradictiile. "Nu eu am cumparat, ci doar am semnat. Sotul meu a facut asta, dar a decedat intre timp", a spus Gherghina, care a avansat si o suma la care ar fi dispusa sa vanda. "Eu am mai facut o oferta si in alta parte. Pretul ramane la cat mi se ofera", a spus ea. Apoi a continuat, intrebata daca 200.000 de euro ii convin. "Pai daca ramane este bine. Sunt multe persoane care se bat pe locurile acelea. Un oarecare domn din Craiova mi-a oferit cam 250 de euro pe metrul patrat. Trebuie sa intelegeti si dumneavoastra socoteala, chiar daca am 75 de ani (83 de ani-n.r.)". La un calcul simplu rezulta ca bunica mare proprietara de pamant vrea sa obtina pe cele sapte hectare nu mai putin de 17,5 milioane de euro. Ca a invatat-o cineva sau ca fabuleaza ramane de vazut. La fel de interesanta este si suma pe care va fi primaria dispusa sa o plateasca. Si mai ales in contul cui vor intra banii in realitate.