In Craiova sunt 7.356 de persoane care au doua sau mai multe case. 22 dintre aceste persoane detin cate sase sau mai multe apartamente. Lor le-au crescut si impozitele pe proprietate, de la 1 iulie.

Craiovenii care detin doua sau mai multe locuinte mai au doua saptamani la dispozitie sa isi achite impozitele suplimentare pe cladiri cu o reducere de 10%, a spus noul director al Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova, Sorin Marcu. Conform OUG nr. 59/2010, persoanele fizice care au inca o cladire in proprietate, in afara celei de domiciliu, trebuie sa plateasca un impozit cu 65% mai mare. La cea de-a doua locuinta detinuta in plus, impozitul creste cu 150% fata de ceea ce plateau inainte, iar la cea de-a treia si urmatoarele, impozitul creste cu 300%. Calcularea impozitului suplimentar se face in functie de ordinea dobandirii imobilelor, adica daca o persoana si-a cumparat un apartament acum cinci ani, iar pe al doilea l-a achizitionat anul trecut, asupra acestuia din urma se calculeaza un impozit suplimentar, cu 65% mai mare decat ceea ce platea pana in prezent. De exemplu, cine are a doua locuinta, pentru care platea 200 de lei impozit, acum va achita la primarie 330 de lei. Dar daca o persoana si-a cumparat al patrulea apartament, pentru care datora un impozit de 200 de lei pe an, acum va achita catre municipalitate 800 de lei anual pentru acel imobil.

7.356 de craioveni
cu multe case

Potrivit datelor furnizate de Directia de Impozite si Taxe, in Craiova traiesc 7.356 de persoane fizice care au mai multe locuinte. Cele mai multe dintre acestea, in numar de 6.256, detin cate doua proprietati. 844 de craioveni au cate trei case, iar 186 de concitadini au ajuns la performanta de a detine cate patru locuinte. Dar se poate si mai mult! 48 de locuitori ai urbei au cate cinci case, iar alte 22 de persoane poseda cate sase sau mai multe proprietati (case sau apartamente). Pana in prezent, nu se cunoaste cu exactitate cat se va incasa in plus la bugetul local de la aceste persoane cu multe locuinte. Tot ceea ce se stie este ca aproximativ jumatate dintre proprietarii cu mai multe case sau apartamente si-au achitat deja impozitele majorate de la 1 iulie. Asa cum spuneam, bogatasii urbei pot plati impozitul suplimentar cu o reducere de 10% doar pana la 30 septembrie. "Majorarile de intarziere vor fi calculate de la 1 ianuarie 2011", a spus directorul Sorin Marcu.