Bancile vor avea un ritm de crestere a profitului in scadere pe termen scurt, pe fondul intensificarii concurentei, reducerii marjei de dobanda si continuarii investitiilor in dezvoltarea retelelor teritoriale, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Printre factorii care vor afecta rata profitului se mai numara cresterea necesarului de provizioane ca efect al dinamicii creditarii si costurile legate de implementarea Acordului Basel II, se mai arata in raportul BNR.
Bancile din Romania au realizat anul trecut un profit net de 2,28 miliarde de lei, in crestere cu 10,6% fata de rezultatul realizat in 2005, potrivit unor date Mediafax.
In 2005, bancile comerciale au avut un profit net total de 2,06 miliarde de lei. Aproape 65% din profitul de anul trecut a fost realizat de primele doua institutii de credit din sistem, respectiv Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Société Générale. Studiul BNR precizeaza ca profitabilitatea ridicata se concentreaza de regula la nivelul bancilor mari, care prezinta o buna capacitate de absorbtie a socurilor potentiale intr-un mediu economic volatil.
BNR noteaza insa ca desi sunt intr-o continua scadere, marjele medii de dobanda din sistemul bancar romanesc se plaseaza totusi deasupra mediei inregistrate in alte tari din regiune.

Bancile si-au sporit veniturile din comisioane

Veniturile nete din dobanzi au continuat sa detina, anul trecut, cea mai importanta pondere in veniturile operationale, de circa 50%. Ritmul de crestere al veniturilor din comisioane, de 30%, l-a depasit insa pe cel al veniturilor operationale. Aceasta in timp ce veniturile nete din operatiuni de schimb valutar si cele din titluri au inregistrat ritmuri de crestere negative, diminuandu-si ponderile in total, de la 11% la 9% in cazul primei componente si de la 9% la 5% in cazul celei de a doua. In ceea ce priveste cheltuielile, cele cu personalul au continuat sa reprezinte elementul cu ponderea cea mai ridicata (40%), pe fondul cresterii numarului de personal al institutiilor de credit. (D.E.)