Desi de la 1 iulie a intrat in circulatie leul nou, Banca Nationala a Romaniei (BNR) mai are in stoc foarte multe bancnote noi din leii nedenominati, care trebuie sa-si urmeze ciclul. “La momentul denominarii leului, Banca Nationala avea inca in “stoc“ o mare cantitate de bancnote nedenominate intr-o stare foarte buna, iar acestea nu puteau fi retrase imediat din circulatie“, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Oficialul bancii centrale a explicat astfel de ce s-a stabilit prin lege ca leii vechi si leii noi sa circule in paralel timp de 1 an si jumatate si nici o persoana sa nu poata cere la ghiseele bancilor comerciale schimbarea leilor vechi cu lei noi. Pe de alta parte, legea a facut imposibila schimbarea banilor vechi cu bancnote noi si din cauza perceptiei populatiei privind reformele monetare confiscative din anii ’50.
Astfel, legea prevede ca banii sa se schimbe natural in circuitul tranzactiilor si al afacerilor si abia dupa 2007 sa poata fi schimbati la banca.
Vasilescu a mai spus ca banii noi intra in circuit prin intermediul bancilor si al ATM-urilor si a dat asigurari ca toate bancomatele vor putea elibera cupiuri de
10, 50, 100 si 500 de lei, apreciind ca cea mai solicitata bancnota va fi cea de 50 de lei, asa cum a fost pana in prezent cea de 500.000 de lei vechi.