Banca centrala doreste sa limiteze gradul de indatorare al clientilor pentru intreg sistemul bancar la un nivel de 65%, dupa modelul Alpha Bank, potrivit unor surse din sistemul bancar, citate de NewsIn si preluate de The Money Channel.
Aceleasi surse au declarat ca astfel se explica nervozitatea bancherilor care cer grabirea aprobarii normelor de creditare. Scenariul care presupune acest grad de indatorare pentru toate bancile prevede scaderea valorii cheltuielilor lunare minime, de aproximativ 250 de lei, din totalul veniturilor nete. Cu toate acestea, banca centrala a avizat pana in prezent normele interne a doua banci. Reamintim ca prima banca ce a primit avizul BNR pentru a putea aplica propriile criterii de creditare a fost Alpha Bank. Romanii pot plati lunar la aceasta banca cel mult 65% din valoarea venitului net.
Cea de-a doua banca avizata de BNR sa acorde credite dupa normele proprii, chiar la finele saptamanii trecute, este BRD. De aleg aceasta banca, romanii pot lua incepand de la 1 iunie credite cu avans zero, pentru care sa plateasca lunar pana la 70% din valoarea venitului net. (M.H.)