Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a respins, in sedinta din 24 iulie, cererea de constituire a Becali Bank, institutia de credit pe care dorea sa o infiinteze omul de afaceri George Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua. Potrivit regulamentului de autorizare a institutiilor de credit, la constituirea unei banci, BNR analizeaza provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, precum si transparenta sursei acestor fonduri, soliditatea situatiei financiare a actionarului, sau capacitatea actionarului de a sustine financiar institutia de credit, daca este nevoie.
Banca centrala poate respinge cererea de constituire si autorizare daca actionarii persoane fizice au facut in ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au incheiat cu sanctiuni sau interdictii, ori fac in prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri.
Omul de afaceri George Becali a declarat, la finele lunii martie, ca ar fi depus documentatia la BNR, iar banca va avea un capital social de 30 de milioane de euro. Becali a propus-o pe Gabriela Tudor in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie a bancii, iar pe Anca Soricut in functia de director executiv. Pentru pozitia de vicepresedinte executiv a fost propus Adrian Grigoriu.