Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale pentru a valida procesul de dezinflatie, potrivit unui comunicat al institutiei.

Dupa cele sase reduceri din acest an, dobanda de interventie (nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara) a ajuns pana la nivelul de 17,75%.
çn vara acestui an, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a promis ca va reduce dobanda de interventie din doua in doua saptamani, fara sa precizeze si pana cand. Chiar daca nu s-a umblat la dobanda o data la doua saptamani, important este ca Isarescu s-a tinut de cuvant in ceea ce priveste diminuarea ei.
çn iunie, dobanda a coborat de la 20,75% la 20,25%, iar in iulie a mai scazut cu inca 0,75 puncte procentuale.
çn august, dobanda a suferit doua diminuari, cu cate 0,75 si, respectiv, 0,5 puncte procentuale. Totodata, la inceputul lui noiembrie, BNR a mai taiat 0,5 puncte din dobanda, aceasta ajungand la 17,75%.
Dupa primele reduceri anuntate de BNR, putine banci comerciale au umblat la dobanzi. Banca Comerciala Romana (BCR) a fost prima care si-a redus dobanzile pentru creditele in lei acordate populatiei, iar apoi a urmat Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, in 2005, media dobanzilor la creditele in lei va fi de 17-18%, iar pentru depozite dobanda va fi de 10-12%.
Chiar si asa, romanii nu se lasa convinsi sa se imprumute in lei si prefera in continuare creditele in valuta.
ßi asta pentru ca tot imprumurile in valuta sunt mai avantajoase, chiar daca dobanzile la creditele in lei scad.