Procesul de denominare a monedei nationale a fost declansat o data cu trecerea in 2005 si va deveni efectiv de la 1 iulie 2005, potrivit strategiei elaborate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si aprobata prin lege in 2004. “Banca Nationala continua pregatirile tehnice pentru denominare si, de asemenea, campania de informare a publicului. In intervalul care a ramas pana la 1 martie, cand se va trece la afisarea dubla a preturilor, BNR va prezenta oficial noile bancnote, care urmeaza sa fie lansate treptat pe piata, circuland paralel cu cele vechi.
Denominarea implica eliminarea a patru zerouri din actualele cupiuri monetare, urmand ca actuala bancnota de 10.000 de lei sa devina un “leu greu“.
De la 1 martie, preturile se vor afisa atat in banii vechi, cat si in banii noi, iar masura in cauza va dura pana la 30 iunie 2006. Pentru comerciantii care nu vor afisa pretul dublu, amenzile vor fi intre 10 si 30 de milioane de lei.
Comerciantii vor fi obligati sa primeasca bancnotele vechi si bancnotele noi, iar populatia va putea plati in magazine in bancnote vechi si noi, in cadrul unei tranzactii putand completa suma necesara cu oricare dintre cele doua tipuri de bancnote.