Masurile luate prin noul Cod Fiscal, prin care se mareste impozitul pe locuinta, vor reduce considerabil numarul proprietarilor sau ii vor saraci si mai mult. Analistii imobiliari sunt unanim de acord in a afirma ca nu oricine isi va mai permite sa fie proprietar din 2007. Va creste pe de alta parte numarul celor care vor locui cu chirie.
Alinierea la normele UE va insemna si schimbarea raportului de improprietarire, astfel incat sa ajungem la acelasi nivel ca in tarile din Vest. Daca in tari ca Franta si Germania numarul proprietarilor reprezinta 40-60% din intreaga populatie, in Romania gradul de improprietarire cu locuinte depaseste 90%.
Marirea impozitelor pe locuinte, pentru a ajunge la acelasi nivel ca in tarile UE, este insa nejustificata in opinia Adrianei Iftime, director general executiv al Patronatului Societatii in Constructii (PSC). Reprezentanta PSC ne-a spus ca Ministerul Finantelor, in preocuparea de a colecta bani la buget pentru a veni in completarea banilor de la UE, ia "masuri disperate", precum majorarea impozitelor pe locuinta. Iftime nu vede "bine-venita majorarea, atat timp cat batem pasul pe loc si nu avem formata o clasa medie". Ca urmare a acestei masuri, Adriana Iftime e de parere ca "oamenii care vor sa ramana in case vor crea gauri in alta parte pentru a plati darile la stat, in timp ce altii vor vinde".
ßi Robert Teodorescu, directorul departamentului Vanzari Rezidentiale din cadrul unei mari companii imobiliare, afirma ca cei cu venituri mai mici "se vor orienta spre apartamente mai mici, mai important devenind numarul de camere si nu suprafata apartamentului."
Asta, pentru ca de doi-trei ani incoace preturile la utilitati au tot crescut, si vor continua sa creasca, astfel incat dupa aderare "nu toti isi vor mai permite sa fie proprietari", adauga Teodorescu. ßi un alt analist imobiliar afirma ca situatia va fi mai grea pentru familiile cu venituri reduse ce locuiesc in apartamente cu doua-trei camere, a caror suprafata depasesc deci 150 de metri patrati.
Valoarea impozitului va fi din 2007 cu 10% mai mult pentru fiecare metru patrat pentru un spatiu ce depaseste 150 de metri patrati. Astfel ca cei cu venituri reduse din aceste locuinte vor fi cei mai afectati.

Nici inchirierea nu va fi o solutie

Pe de alta parte, ipoteza locuirii cu chirie nu ar fi atat de rea daca chiriile ar fi suportabile. Din nefericire, in Romania exista doar "chiriile speculative", chiriile de stat lipsind aproape cu desavarsire, explica Iftime. Aceasta considera ca principalul responsabil de situatia creata este Ministerul Transporturilor si Constructiilor, care "nu a prezentat o strategie de construire a locuintelor". Asa se face ca cei care vor fi nevoiti sa stea cu chirie s-ar putea sa nu-si permita sa plateasca pretul stabilit in mod speculativ pe piata. Un alt analist imobiliar sustine ca procentul celor care vor sta cu chirie va creste inevitabil, ca urmare a tendintei de concentrare in maini mai putine a imobilelor.