Hotararea de Guvern care va stabili transferul activelor si cursurilor de apa aferente Canalului Dunare-Bucuresti de la Apele Romane la Administratia Canalelor Navigabile urmeaza sa fie semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu in cadrul unei viitoare sedinte de Guvern, a declarat pentru "Replica" Ovidiu Cupsa, directorul general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta. "Documentul se afla pe masa Guvernului si este semnat de toti factorii responsabili din Ministerul Mediului si Ministerul Transporturilor, ramanand ca el sa mai fie semnat si de Primul Ministru atunci cand Secretariatul General al Guvernului il va introduce pe ordinea de zi a uneia dintre viitoarele sedinte ale Executivului", a afirmat Cupsa.
Acesta a mai spus ca Ministerul Mediului va acorda si toate avizele necesare continuarii lucrarilor la Canalul Dunare-Bucuresti, avize ce se refera la raurile Arges si Dambovita pe cursurile carora s-a realizat inainte de 1989 cea mai mare parte din traseul viitoarei artere navigabile ce va transforma Bucurestiul intr-o capitala europeana cu legatura pe apa la doua mari. In acest mod formalitatile pentru aceste lucrari vor indeplini toate standardele legale.

Canalul Dunare -Bucuresti, o investitie estimata la 450 milioane de euro

De asemenea, incepand cu luna aprilie a.c. a fost incadrat si personalul de specialitate pentru noile Birouri de Audit Intern si de Dezvoltare si Integrare Europeana, menite sa aduca un spor de eficienta in activitatea companiei, a aratat seful Administratiei Canalelor Navigabile. Astfel, Biroul de Audit Intern va analiza si va propune masuri stiintifice pentru imbunatatirea fiecarui compartiment din compunerea CN ACN SA Constanta, in timp ce Biroul de Dezvoltare si Integrare Europeana are rolul de a eficientiza demersurile pentru accesarea de fonduri europene. "Consider ca activitatea acestui birou ne va face sa fim mai eficienti si mai performanti in domeniul accesarii de fonduri europene, mai ales ca in el lucreaza oameni dedicati acestui tip de activitate". In acest din urma domeniu, CN ACN are numeroase proiecte care pot fi sustinute financiar de fondurile europene structurale, a specificat Ovidiu Cupsa. Printre proiectele Administratiei Canalelor Navigabile ce pot beneficia de banii nerambursabili ai Uniunii Europene alocati Romaniei se numara cele care vizeaza retehnologizarea ecluzelor, consolidarea malurilor canalelor navigabile, realizarea ecluzei dintre lacul Siutghiol si Canalul Poarta Alba-Midia Navodari si nu in cele din urma finalizarea lucrarilor la Canalul Dunare-Bucuresti, investitie estimata la 450 milioane de euro, care mai dispune si de o alta varianta de finantare, respectiv cea a concesionarii de lucrari catre investitori privati care ar urma sa exploateze apoi un numar de ani canalul, printr-un parteneriat public-privat.