In perioada 25 - 27 mmai, la Palatul Parlamentului s-a desfasurat a cincea editie a Forumului Economic Europa-Rusia. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Studii Estice din Republica Polona in cooperare cu Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale a Romaniei.
Tinand seama de scopul acestui forum, acela de a se oferi un cadru propice pentru analiza perspectivelor cooperarii politice si economice dintre Uniunea Europeana si Rusia, reiese clar interesul manifestat de partea romana, daca avem in vedere participarea la acest eveniment a celor 3 presedinti post-decembristi ai Romaniei: Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
La aceasta manifestare au participat reprezentanti oficiali, lideri politici, exponenti ai mediului de afaceri, ai sferei academice si ai societatii civile din state europene, nord-americane si asiatice.
In cadrul dezbaterilor pe sectiuni au fost abordate mai multe teme precum:
. perspectivele parteneriatului dintre Uniunea Europeana si Rusia;
. provocarile comune la adresa UE si Rusiei in contextul actual global;
. UE si Rusia: investitii straine directe;
. arhitectura de securitate europeana si rolul Rusiei in potentarea unei relatii de cooperare;
. posibilele directii de dezvoltare ale pietelor financiare din UE si Rusia;
. interesele comune ale Rusiei, UE si SUA in spatiul post-sovietic;
. securitatea energetica a UE si rolul jucat de Rusia in domeniu;
. asigurarea securitatii energetice - interes comun al UE si al Rusiei;
. perspectivele Parteneriatului pentru Pace in regiunea Caucazului;
. Regiunea Marii Negre in sfera politica europeana.
Deosebit de interesant a fost Raportul despre transformari al Centrului pentru Politici Curente din Rusia privind stadiul actual al transformarii Rusiei. Astfel, s-a discutat despre refacerea URSS, ideea lui Putin - dezvoltarea relatiilor de business, neglijarea problemelor politizate, caderea cursului petrolului, devalorizarea valutei, amprenta crizei economice asupra situatiei politice, dezinteresul populatiei din Rusia fata de politica, tendinta presedintelui rus Dmitri Medvedev catre o colaborare cu puterile occidentale, harta prioritatilor energetice, care oricand poate fi schimbata, razboiul gazelor care ar putea avea urmari, ideea relansarii relatiilor Rusiei cu Europa, gasirea punctelor de relationare intre Rusia si Europa, existenta unor premise de gasire a unor solutii in sfera energeticii.