Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat marti, inainte de intalnirea cu reprezentantii companiei Bechtel, ca vrea ca tronsonul Cluj-Bors al Autostrazii Transilvania sa fie finalizat pana in 2012. "Vrem sa stim ca pana in 2012 vom avea in mod sigur portiunea de aici, de la Cluj pana la granita, la Bors, gata", a declarat Berceanu, la Gilau. Ministrul Transporturilor urmeaza sa discute marti cu reprezentantii Bechtel obligatiile reciproce dintre statul roman si compania americana cu privire la constructia Autostrazii Transilvania si va verifica stadiul lucrarilor la acest proiect. Berceanu a spus ca doreste sa afle cum se explica faptul ca pentru suma de 624 milioane de euro, platita de statul roman pana in prezent in cadrul acestui proiect, nu exista inca niciun "produs utilizabil". El a mai afirmat ca vrea sa stie cati kilometri de autostrada vor putea fi utilizati in acest an si cati vor fi gata pana in 2012. Berceanu a mai spus ca vrea sa afle cand va fi finalizata o prima portiune din autostrada, care ar fi aceasta portiune, care sunt lucrurile pe care statul trebuie sa le faca si ce va primi in schimb.
Ministrul a adaugat ca statul roman va inregistra pierderi foarte mari din cauza cursului de schimb, platile catre Bechtel fiind facute in euro.
Totodata, Berceanu a precizat ca statul roman are o datorie de 77 milioane de euro catre compania americana, datand de anul trecut, suma solicitata de Bechtel fiind de 137 milioane euro.
Proiectul de constructie a autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Pana la jumatatea lunii august a anului trecut, compania a finalizat o portiune de cinci kilometri de autostrada dintr-un sector cu o lungime de 25 kilometri, care face legatura intre Gilau si Campia Turzii.