Din 1 iulie, Be Igloo a hotarat inceperea programului "Credite Garantate", care presupune acordarea de imprumuturi din banii fondului persoanelor care nu indeplinesc conditii pentru obtinerea unui imprumut bancar.
Criza imobiliara a avut efecte diferite asupra dezvoltatorilor si investitorilor din Romania. In timp ce unii s-au speriat si au preferat sa renunte, sa vanda si sa se reprofileze, altii au vazut situatia nou creata ca pe una care sa ii sperie doar pe cei mai slabi de inger, oferindu-le lor oportunitatea de a achizitiona la preturi de criza.
Piata rezidentiala este blocata de mai multe luni, iar cauzele declarate ale fenomenului variaza de la zvonuri sau lipsa de incredere la preturi prea mari sau o oferta care depaseste cererea.
"Analizele noastre asupra pietei imobiliare romanesti si contactul direct cu oamenii care isi doresc sa cumpere o locuinta ne-au convins de faptul ca singura problema a acestei piete sunt modalitatile neflexibile de finantare. Venim zilnic in contact cu oameni care au nevoie de o locuinta, care prospecteaza piata sau care chiar isi aleg ansamblul residential unde ar vrea sa locuiasca. De fiecare data aceste povesti, ai caror protagonisti sunt, de cele mai multe ori, familii tinere, se sfarsesc la fel: banca nu le acorda un imprumut, veniturile lor cumulate nu indeplinesc conditiile etc ", explica Bjorn Hauge, Country Manager al fondului de investitii Romania Invest.
Parerea specialistului
Aceste dificultati pot fi traduse in mai multe moduri: apartamentele din Romania sunt prea scumpe, veniturile romanilor nu le permit achizitionarea unei locuinte sau conditiile bancilor sunt mult prea aspre.
"As opta pentru ultima varianta si chiar as sustine ca reducerea preturilor la apartamente nu va rezolva mare lucru. O reducere mare, de 15000 de euro, va insemna, pentru un credit pe 25 de ani o suma minima in minus pentru rata lunara. Cumparatorul tot nu va putea da suma necesara pentru avans, chiar daca si-ar permite rate lunare de peste 500 de euro. Avand multe astfel de exemple, am inteles ca atat noi cat si bancile trebuie sa fim flexibili, ca noi trebuie sa ne adaptam nevoilor cumparatorilor, nu ei cerintelor noastre sau ale bancilor", a spus Nimrod Zvik, director de marketing al organizatiei de vanzari pentru Romania Invest, Be Igloo.
Solutii concrete:
"Cu acordul celor 500 de investitori norvegieni si cu ajutorul mai multor banci, am reusit sa punem la punct un program de finantare prin care oamenii chiar sa aiba acces la achizitia de locuinte. Nu le vom impune conditii, ci vom lucra dupa situatia in care se afla ei; daca au doar 10% avans, dar isi permit sa plateasca ratele, de ce nu? In mare, ne adaptam nevoilor clientilor si actionam de partea lor; incercam sa le rezolvam problemele financiare astfel incat situatia sa se stabilizeze , tocmai pentru ca vrem sa lucram pe o piata stabila, nu sa obtinem un profit imens intr-un timp scurt si apoi sa plecam acasa", a explicat Zvik.
Romania Invest detine 800 de apartamente in 7 proiecte rezidentiale din Bucuresti, 3 dintre acestea fiind deja complet finalizate.