In zilele de 6 si 7 iunie a.c. la Bruxelles va avea loc o noua sedinta in plen a Parlamentului European. Cu aceasta ocazie vor fi dezbatute mai multe subiecte printre care Tratatul Constitutional, apropiatul summit european din perioada 21-22 iunie a.c., Orientul Mijlociu, protectia sociala pentru artistii aflati in turneu pe continentul european, protectia datelor personale, Sistemul European de Informatii pentru Vize si schimbul de date in cadrul cooperarii transfrontaliere.

Tot in cadrul acestei sedinte in plen vor fi prezentati Parlamentului European cei 18 noi europarlamentari bulgari, avand in vedere ca Bulgaria, spre deosebire de Romania, a procedat deja la alegerea prin vot universal a noilor sai reprezentanti in forul legislativ european. Mandatul lor incepe la 6 iunie 2007 si va dura pana la urmatoarele alegeri europene din iunie 2009. Astfel, in cadrul sedintei europarlamentarii vor aborda agenda viitorului summit european de la 21-22 iunie a.c. ce se va desfasura la Bruxelles, impreuna cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier si cu ministrul german de stat pentru Europa, Gunter Gloser. Summitul va avea loc la incheierea presedintiei germane a Uniunii, iar principalul subiect de discutie va fi Tratatul Constitutional. In acest sens, Parlamentul intentioneaza sa respinga orice acord pentru un nou Tratat Constitutional care nu va duce la imbunatatirea democratiei, a transparentei si a drepturilor cetatenilor, precizeaza Comisia pentru Afaceri Constitutionale, ce va prezenta, in cadrul sedintei, un raport in aceasta privinta. Comisia cere Consiliului European din iunie a.c. sa stabileasca un plan clar care sa se soldeze cu un acord privind reformele institutionale.

Imbunatatirea protectiei artistilor aflati in turneu

In privinta protectiei sociale a artistilor, Comisia pentru Cultura din Parlamentul European considera ca in viitor conditiile de munca pentru artistii care calatoresc in Europa, din motive profesionale, ar trebui imbunatatite, iar artistii ar trebui sa fie mai bine informati referitor la modalitatile prin care-si pot transfera drepturile sociale. De asemenea, Comisia pentru Libertati Civile va prezenta, in plen, un raport in care subliniaza nevoia stabilirii unor reguli clare, inclusiv de sanctiuni penale, pentru incalcarea procedurilor de protectie a datelor personale. Cat despre cooperarea transfrontaliera, aplicarea Tratatului de la Prum, semnat la 27 mai 2005, in toate statele membre ale UE, ar trebui sa faciliteze schimbul de date in cadrul cooperarii transfrontaliere, in special pentru combaterea terorismului, a crimelor si a imigratiei ilegale, mentioneaza un raport intocmit de Fausto Correia (PSE, PT), din partea Comisiei pentru Libertati Civile. Tot in cadrul sedintei mentionate, Ville Itala(PPE-DE, FI), din partea Comisiei de Buget, va prezenta un raport cu estimarile veniturilor si cheltuielilor Parlamentului European pentru anul 2008. Comisia reaminteste ca bugetul pe 2008 ar trebui sa fie un "buget pentru contribuabilii europeni", menit pentru o abordare responsabila a tuturor actorilor implicati in proces, si pentru decizii privind resursele financiare bazate pe argumente solide. Totodata, Comisia pentru Libertati Civile sprijina un regulament ce prevede stabilirea unei baze de date pentru schimb de informatii intre statele comunitare, referitor la vizele pe termen scurt si cererile de viza provenite de la cetateni din terte tari, care doresc sa intre pe teritoriul Schengen. Textul constituie rezultatul unui acord cu Consiliul, astfel ca procesul legislativ sa fie incheiat in prima lectura, dupa votul Parlamentului, in luna iunie a acestui an.